Gözler ömrün aynası! Biyolojik ömrün ne kadar kaldığını gösteriyor

Yapılan uluslararası araştırmada yarım milyona yakın kişi 11 yıl boyunca takip edildi. Araştırma sonuçları, gözlerden yaşam süresinin anlaşılabileceğini ortaya koydu.

British Journal of Ophthalmology'de yayımlanan araştırma, gözlerin yaşam süresi hakkında işaretçi olabileceğini ortaya koydu. Araştırma ekiplerine göre kişinin retinası, biyolojik yaşı ve ölüm riski arasında bir bağlantı var.

Yaklaşık 47 bin yetişkinin katıldığı uluslararası araştırma, retinanın yaşam süresi için ipucu verdiğini ortaya koydu. Yetişkinler üzerinde yapılan araştırma, retinaları gerçek yaşından 'daha yaşlı' olan kişilerin on yılda ölme olasılığının daha yüksek olduğunu tespit etti. 

Avustralya Göz Araştırmalar Merkezi'nden Doktor Mingguang He, "Retina, sistemik vasküler ve nörolojik hastalıkların artan ölüm riskleriyle ilişkili altta yatan patolojik süreçlerini değerlendirmek için benzersiz, erişilebilir bir 'pencere' sunuyor"  açıklamasında bulundu.

BİYOLOJİK YAŞ VE KRONOLOJİK YAŞ FARKLI OLABİLİYOR

Yapılan araştırmada, 40 ila 69 yaş arasında olan katılımcılar ortalama 11 yıl boyunca izlendi. Çalışmanın bir parçası olarak herkesin gözünün arka yüzey tarandı. Derinlemesine genetik ve sağlık bilgileri içeren büyük ölçekli bir biyomedikal veritabanı oluşturuldu. Araştırmanın ekibi, her retinanın "biyolojik yaşını" o kişinin kronolojik yaşıyla karşılaştırdı ve birçok katılımcıda "retina yaşı farkı" bulunduğu keşfedildi.

Eşinin ailesiyle görüşmesine izin vermeyen kocaya büyük şok! Yargıtay onadıİLİŞKİLİ HABEREşinin ailesiyle görüşmesine izin vermeyen kocaya büyük şok! Yargıtay onadı

Elde edilen sonuçlar, kardiyovasküler hastalık veya kanser dışındaki herhangi bir sebeple yüzde 49 ile 67 oranında daha yüksek ölüm riskleri ile ilişkilendirildi. Aynı zamanda yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi (BMI), yaşam tarzı alışkanlıkları ve etnik köken gibi etkili faktörler de düşünüldü. Çıkan sonuçlar, retinal yaş farkının, özellikle kardiyovasküler olmayan hastalıklar/kanser dışı ölümler olmak üzere, artan ölüm riskinin bağımsız bir göstergesi olduğunu ortaya koydu. Retinadaki küçük damar ağının, vücudun dolaşım sistemi ve beynin genel sağlık durumunun bir göstergesi olduğunu da destekler nitelikte.

RETİNA YAŞI BİR BİYOBELİRTEÇ OLABİLİR

Retina yaşının klinik olarak önemli bir biyobelirteç olabileceğini düşünen araştırmacılar, yaş aralığındaki her bir yıllık artış için, herhangi bir sebepten ölüm riskinde sırasıyla yüzde iki ve üç artış buldular.

"Derin öğrenme" olarak bilinen gelişmiş yapay zeka kullanılan araştırmada,fundus görüntülerinin doğru tahmin edilmesi amaçlandı. 

Sağlık durumu iyi olan 11.052 katılımcının sağ gözünden fundus görüntüsü kullanılarak tarama yapıldı. Bu tarama yöntemiyle, tahmini retina yaşı ile gerçek yaş arasında, üç buçuk yıl içinde güçlü bir ilişki olduğu tespit edildi.

Çalışma süresinde 1.871 katılımcı hayatını kaybetti. Bu gruptan 321'i kardiyovasküler hastalıktan, 1.018'i kanserden ve 532'si  bunama dahil diğer sebeplerden yaşamını yitirdi.

DAHA HIZLI YAŞLANIYORLAR

Retina yaşı daha yaşlı olan kişilerin yüzde 51 oranında daha hızlı yaşlandığı tespit edilen araştırma ekibinden Doktor He, önceki araştırmalarla birleştirilen yeni bulgular hakkında "retinanın yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynadığı ve yaşlanmanın ölüm riskini artıran kümülatif hasarlara duyarlı olduğu hipotezini destekliyor" açıklamasına yer verdi.

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0