Kanser hücrelerini azalttığı tespit edildi! Bu bal şifa kaynağı

Yaklaşık olarak her 8 kadından 1'inin yakalandığı meme kanseri için doğal tedavi yöntemleri merak ediliyor. Yapılan yeni araştırma, 'manuka balı'nın östrojen pozitif meme kanseri hücre dizilerindeki tümör hücrelerinin büyümesini azalttığını ortaya koydu.

Dünya genelinde kadınlarda sıklıkla görülen kanser türü olan meme kanseri için doğal yöntemlerle tedaviler araştırılıyor. Doğal tedavi yöntemleri arasına eklenebilecek olan yeni yöntem ise bir bal ile mümkün. Bu bal 'manuka' isimli bitkinin nektarından elde ediliyor ve şifa olarak görülüyor.

Uzmanlar, tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhisin önemine değiniyor ancak yeni araştırma tümörlü hücrenin Manuka balı ile küçülmesinin sağlanabileceği yönünde...

YÜZDE 84 ORANI TESPİT EDİLDİ

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, Manuka balının östrojen pozitif meme kanseri hücre dizilerinde tümör hücrelerinin büyümesini yüzde 84 oranında azalttığının belirlenmesini değerlendirdi.

Meme kanserinin önlenmesi ve tedavisinde doğal ürünlerin faydalarının bulunmasının önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Coşkun, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğun belirterek "8 kadından bir tanesinin meme kanserine yakalandığını söyleyebiliriz. Erken teşhis ve tedavilerde büyük gelişmeler olmakla birlikte bazı hastalarda malesef olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmekte." açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Coşkun, yapılan yeni çalışmadan bahsederek "Birkaç gün önce UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Merkezi araştırmacıları, Nutrients dergisinde ilginç bir çalışma yayınladılar. Marquez Garban ve arkadaşları tarafından yayınlanan deneysel çalışmada, Manuka balının östrojen pozitif meme kanseri hücre dizilerinde tümör hücrelerinin büyümesini yüzde 84 oranında azalttığı gösterildi." sözlerine yer verdi.

DİĞER BALLARDA DA BENZER ETKİLER ARAŞTIRILMALI 

Araştırmada, Manuka balının meme kanseri tedavisinde kullanıldığında hormon baskılayıcı ilaçların etkilerinin arttığının saptandığını aktaran Coşkun, bu olumlu etkilerin yanında meme kanseri hücrelerine zarar verilmediğinin görüldüğünü aktardı. 

Antioksidan özelliği olan Manuka balının, flavonoidler, vitaminler, amino asitler ve mineraller içerdiğini dile getiren Coşkun, "Manuka balı, bal arıları tarafından Manuka bitkisi nektarından yapılan ve geleneksel olarak doğal şifa ilacı olarak görülen bir bal çeşididir." dedi. Yan etkisi olmayan doğal ürünlerin bulunmasını önemli bulduğunu aktaran Coşkun, "Manuka balı gibi diğer bal türlerinin de benzer etkileri saptanabilir, araştırılması gerekmektedir. Bu konuda yapılacak insan çalışmaları gelecekte meme kanseri tedavisinde farklı alternatifleri önümüze getirebilir" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0