Uzman isim gece körlüğü konusunda uyardı: Trafikte büyük risk!

Gece körlüğü, halk arasında bilinen adıyla 'tavuk karası' hastalığı, gece görüşünü etkiliyor. Tıp literatüründe niktalopi olarak bilinen hastalık hakkında Opr. Dr. Nükhet Zaim, önemli açıklamalarda bulunarak gece yolculuklarının riskli olduğuna dikkat çekti.

Gece görüşünü etkileyen göz hastalığı olan gece körlüğü (niktalopi) tüm yaşamı etkileyebiliyor. Uzmanlar özellikle gece araç kullanacak kişilerin dikkatli olması noktasında uyarıda bulunuyor.

Göz hastalıkları arasında yer alan gece körlüğü, halk arasında "tavuk karası" ismiyle de biliniyor. Gece körlüğünün hayati risklerine dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, gece körlüğünün düşük ışık şartlarında görme zorluğu yaşanması olduğuna dikkat çekti.

Özellikle geceleri uzun süre araç kullanacak taksi şoförleri ve uzun yola çıkan sürücüler için ciddi riskler olduğunu hatırlatan Zaim, bu durumun kazalara neden olabileceğini işaret etti.

Medical Park Ordu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, gece körlüğü olan niktalopi hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Niktalopinin A vitamini eksikliğinden ortaya çıktığını belirten Opr. Dr. Zaim, retinanın tanımına yer vererek "Gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayan, görme sinyallerini beyne ileten dokudur" sözlerini kullandı. Tavuk karası olarak da bilinen bu hastalıkta, retina hücrelerinin (özellikle rod hücreleri) yavaş yavaş işlevini yitirdiğini aktaran Zaim, "Bu da gece görüşünün bozulmasına, görüş alanının daralmasına ve ilerleyen safhalarda tam görme kaybına neden olabilir” dedi.

TAKVİYE ÖNEMLİ

Gece körlüğünün genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıktığını belirten Opr. Dr. Zaim, “Genellikle ırsî kalıtım gösterir ve farklı genlerin mutasyonları hastalığa neden olabilir. Kalıtım şekilleri otozomal dominant, otozomal resesif veya X'e bağlı olabilir." sözlerine yer verdi.

Retinitis pigmentosa için kesin bir tedavi bulunmadığını belirten Zaim, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecek bazı yöntemlerin olduğunu ve yaşam kalitesinin artırılmasının mümkün olduğunu dile getirerek "Özellikle A vitamini takviyesinin bazı gece körlüğü hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir." dedi.

Özel eğitim ve cihazlar ile görme kaybını yönetmenin ve günlük yaşamla daha iyi başa çıkmanın söz konusu olduğunu dile getiren Zaim, "Bunun yanı sıra gözlük, lens veya yardımcı cihazlar gibi çözümler hastaların yaşam kalitesini artırabilir.” açıklamasını yaptı.

GECE YOLCULUKLARINA DİKKAT!

Özellikle gece körlüğü olan şoförlerin trafik güvenliğini tehlikeye atabileceğini aktaran Zaim, kazaların söz konusu olabileceğini belirterek "Geceleri yol işaretlerini ve çevresel detayları algılamada zorluk yaşayan, parlak ışıklar, farlar veya sokak lambalarından gelen ışıkta aşırı parlamaya maruz kalan ve karanlıkta görüşü belirgin şekilde azalan kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları, göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin besinler tüketmeleri, gerekli durumlarda gece görüşünü iyileştirebilecek özel gözlükler kullanmaları gerekmektedir." ifadelerine yer verdi.

Yaşam boyu devam eden bir hastalık olan gece körlüğünde erken teşhisin yaşam kalitesi noktasında önemli olduğunu belirten Opr. Dr. Zaim, "Tavuk karası hastalığı belirtileri fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmak ve düzenli göz muayenelerini aksatmamak hastalığın yönetiminde kritik rol oynamaktadır” açıklamasıyla sözlerini noktaladı.

 

Çocuklu evlerde mutfak dekorasyonuna dikkat! Çocuklu evlerde mutfak dekorasyonu nasıl olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklu evlerde mutfak dekorasyonuna dikkat! Çocuklu evlerde mutfak dekorasyonu nasıl olmalı?
Karadeniz zekasının sınırı yok: Bu bungalovlarda yatak kahvaltıya gidiyor!

İLİŞKİLİ HABER

Karadeniz zekasının sınırı yok: Bu bungalovlarda yatak kahvaltıya gidiyor!

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0