Maymun çiçeği virüsünde toplu taşımalara dikkat! 'Salgınlarla yaşamaya alışılmalı'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeğinin yayılması nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, maymun çiçeği (mpox) virüsünün bulaşıcılığı hakkında önemli açıklamalarda bulunarak alınması gereken tedbirleri aktardı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Ciltte döküntü, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, büyümüş lenf nodları, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi semptomları bulunan maymun çiçeğinin özellikle Afrika bölgesinde yoğun görüldüğü biliniyor.

Maymun çiçeği virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklama ile "küresel acil durum" ilan edilmesi ile "yeni bir pandemi mi geliyor" sorusunu gündeme getirdi. 

Koronavirüste olduğu gibi büyük bir pandemi beklemediğini söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs salgını ile maymun çiçeği virüsünün farklı olduğunu dile getirdi.

Koronavirüse toplumda bağışıklık olmadığını ve bu nedenle hızlı yayıldığını aktaran Prof. Dr.  Tevfik Özlü, "Kovid-19 pandemisinin önemli nedenlerinden bir tanesi bu virüsün yeni ortaya çıkan bir virüs olmasıydı.” ifadelerini kullandı.  Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün hızlı yayılmasının ve mutasyon geçirmesinin nedenlerinden biri olarak RNA virüsü olması durumunu işaret etti. 

ESKİ ÇİÇEK AŞISI %85 KORUYUCU

Maymun çiçeği konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özlü, 1975'lerden beri bilinen bir virüs olduğunu dile getirdi ve virüsün aşısının olduğunu belirtti. Virüs konusunda antiviral ilaçların da etkili olduğunu aktardı. 1982’den önce tüm dünyada yaygın kullanılan çiçek aşısının %85 oranında koruyucu olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özlü, bu hastalığa ilişkin çok ciddi bir immün hafıza olduğunu hatırlattı.

Maymun çiçeğinin DNA virüsü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, virüsün mutasyona uğraması ve varyanta dönüşmesi olasılığını çok zayıf gördüğünü kaydetti. Koronavirüsün semptom göstermeyen kişilerden de hava yoluyla geçebildiğini belirten Özlü, maymun çiçeği virüsünde vakaların büyük çoğunluğunun tensel temas ile geçtiğini kaydetti ve "Vakaların büyük çoğunluğu cinsel ilişki sırasındaki tensel temasla bulaşan vakalar.” sözlerini ekledi.

Maymun çiçeği olan hastayla çok yakın mesafeden konuşurken tükürük yoluyla virüsün bulaşma ihtimali olduğunu ancak düşük ihtimalli bir durum olduğunu ifade eden uzman isim, bu hastalıkta deri döküntüsünün görünür olduğunu ekledi. Tedbir alınması gerektiğini ancak korkulacak bir durum olmadığını ve panik yapılmamasını aktardı. 

TOPLU TAŞIMALARA DİKKAT!

Hastaların temas ettiği yerlerden de virüsün bulaşma durumu olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlü, çarşaf, havlu gibi nesnelerin yanı sıra oturulan sandalyelerden, koltuklardan da hastalığın geçebileceğini aktardı. Toplu taşıma araçlarında risklerin olduğunu belirterek özellikle ortak kullanım alanlarına işaret eden Prof. Dr. Özlü, temizlik konusunda tedbirli olunması gerektiğini ifade etti.

Dünya genelinde karantina, aşı uygulaması gibi bir durumun şu an gündemde olmadığını dile getiren Özlü, Kongo'da vaka oranlarına dikkat çekerek "16 bin üzerinde vaka bildirilmiş. 500’ü aşkın ölüm bildirilmiş” ifadelerini kullandı ve Kongo için aşı ihtiyacı olduğunu belirtti.

Maymun çiçeğinden koruyucu besinler olarak öne sürülen kekik yağı, çörek otu gibi gıdaların koruyuculuğuna ilişkin konuşan Özlü, bu tarz tavsiyelere çok güvenilmemesi gerektiği konusunda uyardı ve asıl yapılması gerekenin hijyene dikkat etmek olduğunu belirtti.

SALGIN HASTALIKLARLA YAŞAMAYA ALIŞILMALI

Mpox virüsünün bulaşma ihtimalinin zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Başka insanlarla özel eşyalarımızı kullanmamız gerekiyor.” dedi.

Deride döküntü, vücutta ateş olan her kişinin maymun çiçeği olmadığını aktaran Özlü, semptomları olan kişilerden örnek alınıp test yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgın hastalıklara alışılması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:

"Salgınlarla ya da  viral enfeksiyonlarla yaşamaya alışmamız gerekiyor. Son zamanlarda yaşadığımız tecrübeler bunu gösterdi. Çok kırılgan bir hayat tarzımız var. Artık kocaman şehirlerde kentlerde yaşıyoruz. Toplu taşıma araçları kullanıyoruz. Kapalı mekanlarda kalabalık olarak bir arada bulunuyoruz."

'OKUL DÖNEMİYLE HASTALIKLAR ALEVLENEBİLİR'

Özellikle solunum yoluyla bulaşan hastalıkların yayılma potansiyeli artık çok güçlü olduğunu belirten Özlü, okulların açılacağı döneme dikkat edilmesi gerektiğini belirterek "Güz mevsimi geliyor, okullar açılacak. Bu mesimde Sadece mpox için değil, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı covid ve diğer viral enfeksiyonların tekrar alevleneceğini öngörebiliriz. O yüzden temizliğe hijyene dikkat etmeliyiz." dedi.

Salgınların önlenmesi için hasta olan kişilerin bir hafta evde istirahat etmesini söyleyen Prof. Dr. Özlü, dışarı çıkmak durumunda olan hasta kişilerin maske takmasının sosyal sorumluluk gereği olduğunu ifade etti. Ayrıca okulların açılmasıyla temizlik ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0