2 milyar kişi risk altında! Kalp krizi riskini 5'e katlıyor

Yılda milyonlarca kişinin ölümüne neden olan kalp damar hastalıkları hakkında uzmanlar önemli bir noktaya dikkat çekti. Sabah saatlerinde kalp krizi riskinin yüksek olduğu ve farkında olmadan pek çok hatanın yapıldığı aktarıldı.

Dünyada yaklaşık 300 milyonun üzerinde kişinin kalp hastası olduğu biliniyor. Bulaşıcı olmayan hastalık türlerinden olan kalp damar hastalıkları, ölüm nedenlerinin başında geliyor. Kalp krizi ve inmenin ilk iki sırada yer alması, alınması gereken tedbirleri hatırlatıyor.

Yılda 18,6 milyonu aşkın kişinin ölüm nedeni olarak kayda geçen kalp damar hastalıkları, dünya genelinde oldukça yüksek oranda görülüyor. 300 milyonun üstünde kalp hastası bulunduğu, 2 milyardan fazla kişinin ise kalp hastası olma riski taşıdığı belirtiliyor.

Verilere bakıldığında kalp damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden 3 kişiden birinin 70 yaş altı olduğu görülüyor. Bu ölümlerde yüzde 85'lik oranın kalp krizi ve inme olduğu biliniyor.

Ani gelişmesi nedeniyle kalp krizi, müdahale imkanını geciktiriyor fakat bazı belirtiler kalp krizi riskinin habercisi oluyor.

SABAH SAATLERİNDE PIHTILAŞMA DAHA YÜKSEK

Trends in Endocrinology and Metabolism'de 2020 yılında yayınlanan bir araştırma, modern yaşam tarzlarının neden olduğu sirkadiyen ritim sisteminin bozulmasının kardiyovasküler hastalıkların olumsuz etkilerinin olduğunu ortaya koydu. 

Özellikle sabah saatlerinde sirkadiyen sistemin kan kan pıhtılarının parçalanmasını önleyen hücreleri gönderdiğine inanılıyor. Bahsi geçen PAI-1 hücrelerinin yüksek seviyede olması kan pıhtısı oluşturmaya neden oluyor. Harvard Tıp Okulu araştırması, sabah saatlerinde kalp krizi geçiren kişilerin diğer hastalara oranla daha yüksek PAI-1 hücrelerine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN PÜF NOKTALAR

Profesör Srinath Reddy, kalp krizi riskini artırabilen risklere dikkat çekti. İyi uyku uyumak ve sabah egzersizi yapmak konularının önemine değinen Reddy, birkaç risk faktörüne sahip olan kişinin susuz kalarak egzersiz yapması durumunun yırtılmaya sebep olabileceğini ve büyük bir pıhtı oluşumunu tetikleyebileceği belirtti. 

GECE UYKUSUNA DİKKAT!

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), geceleri 7 saatten az uyuyan yetişkinlerde kalp sağlığı ile ilgili risklerin daha yüksek olduğunu aktarıyor. Az uyku uyumanın tansiyon sorunlarına neden olabileceği ve uyku süresi kadar uyku kalitesinin de önemi hatırlatılıyor.

HAFİF EGZERSİZLERLE BAŞLANGIÇ YAPILMALI

Sağlıklı yaşam için sporun önemi sıkça hatırlatılıyor ancak mümkünse öğleden sonra spor yapılması tavsiye ediliyor. Sabah saatlerinde spor yapmak isteyenlerin ise hafif egzersizlerle başlamaları öneriliyor. Yüksek efor isteyen sporların ani kalp durmasına veya ölüm riskini hızlandırabileceğine işaret ediliyor.

Cleveland Clinic, kronik doğa sporları eğitimi ve dayanıklılık etkinliklerinde yarışmanın kalp hasarına ve ritim bozukluklarına yol açabileceğine değiniyor.

1 ayda 17 kilo veren Açelya Akkoyun'un uyguladığı diyet gündem oldu! 17 kilo vermesinin sırrı..

İLİŞKİLİ HABER

1 ayda 17 kilo veren Açelya Akkoyun'un uyguladığı diyet gündem oldu! 17 kilo vermesinin sırrı..
Anne sütüyle beslenen bebekler daha zeki ve sağlıklı! Sağlık Bakanlığı bilgilendiriyor

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütüyle beslenen bebekler daha zeki ve sağlıklı! Sağlık Bakanlığı bilgilendiriyor

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0