Maymun çiçeği virüsünde şaşırtan gelişme! Çaresi Sivas'tan çıktı

Maymun çiçeği virüsünün küresel salgına dönüşme ihtimali korkutuyor. Dünya genelinde birçok araştırma, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisi için yapılıyor. Türkiye'de yapılan bir araştırma maymun çiçeği için tedavi umudunun Sivas'ta olduğunu işaret etti.

Afrika'da etkisini gösteren maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde yayılma riski nedeniyle paniğe neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan etmesinin ardından maymun çiçeği virüsü hakkında çalışmalar sürdürülüyor.

Maymun çiçeği virüsü için önemli çalışmalardan biri Türkiye'de yapıldı.Gerçekleştirilen araştırmalar, propolis maddesinin laboratuvar teknikleri ile suda çözünür hale getirildiğini ve bu hale geldiğinde antimikrobiyal etkinliğinin yüksek olduğunu ortaya koydu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜTAM) tarafından yürütülen çalışma doğrultusunda propolisin maymun çiçeğine karşı etkisi incelenmeye başladı.

ARILAR BİTKİLERDEN TOPLUYOR

Arıların bitki reçinelerinden topladığı propolis hakkında açıklamada bulunan Gıda Mühendisi Öğr.Gör. Esen Bilge Biçer, “Propolis arıların bitkilerin reçinelerinden topladıkları, bitkilerden aldıkları ham maddelerle kendi ürettikleri bal, bal mumu ve kendi enzimleriyle oluşturdukları doğal bir ham maddedir. Arılar propolisi kendi kovanlarını korumak, kovandaki delikleri kapatmak ve kovana dışarıdan girebilecek yabancı maddeleri tutması amacıyla üretirler." açıklamasında bulundu.

Arılar için propolisin büyük önemi olduğunu aktaran Biçer, alternatif tıpta bu maddenin yaygın olarak kullanıldığını ve halk arasında da sıklıkla tercih edildiğini belirtti.

PROPOLİS PEK ÇOK HASTALIK İÇİN KULLANILIYOR

Maymun çiçeği virüsüne propolisin etkisinin ne düzeyde olduğunun incelendiği araştırmada CÜTAM Müdürü Doç. Dr. Ebru Yabaş, Sivas'ın tarımsal faaliyetlerle öne çıktığını dile getirerek "Sivas, arıcılığın başkenti olarak biliniyor. Yaz aylarının sonuna gelmiş olduğumuz şu günlerde arı ürünlerinin sağımının da sonuna gelindi. Araştırma ekibimizle arı ürünlerinden propolis üzerine çalışmalar yapmaktayız." ifadelerini kullandı. Ayrıca Yabaş, yaptıkları araştırmalarda halk arasında propolisin pek çok hastalık için kullanıldığını gördüklerini aktardı.

Doç. Dr. Ebru Yabaş, “Propolisin ham halinin suda çözünürlüğü oldukça az. Bundan dolayı da vücut içerisinde beklenen etkinliğini tam olarak karşılayamıyor. Laboratuvarımızda ön çalışmalar yaparak propolisi suda tamamen çözünür hale getirdik ve hastalıklar üzerindeki etkisini artırmayı hedefledik." dedi.

Çalışmalar sonucunda propolisin suda çözünür hale geldiğini aktaran Yabaş, "Suda çözünür hale getirdiğimiz propolis üzerine antimikrobiyal çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sonuçta doğal halinden çok daha etkili antimikrobiyal aktivite gösterdiğini gördük. Literatüre baktığımızda son çalışmalarda propolisin antiviral etkiye sahip olduğu yani virüsler üzerinde de etkin olduğunu gözlemledik. Bu bağlamda maymun çiçeğine karşı ne kadar etkili olduğunu görmek amacıyla çalışmalarımızı başlattık” açıklamalarına yer verdi.

 

 

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0