Aldığınız koku diyabet habercisi olabilir!

Bazı zamanlar vücutta istenmeyen kokular söz konusu oluyor. Uzmanlar, kişisel temizliğe dikkat edilmesine rağmen devam eden kötü kokuların bazı hastalıkların işaretçisi olduğunu hatırlatıyor.

Vücut temizliğine dikkat edilmesi, olası ağız ve ter gibi rahatsız edici kokuları engelleyebiliyor ancak kimi zaman temizliğe dikkat edilse bile bu kokulardan kurtulmak mümkün olmuyor. Uzmanlara göre bu durum bazı hastalıkları işaret ediyor.

Eczacı Kenny Chan, ağız, ayak ve koltuk altı kokusunun sürekli kötü kokmasının sağlık hakkında ipucu verdiğini vurguladı. Vücudun bir kokuya sahip olmasının normal olduğunu ancak ortaya çıkan normal dışı kokuların sağlık sorunlarına işaret ettiğini aktaran Chan, önemli açıklamalarda bulundu.

AYAK KOKUSUNUN NEDENİ ÖNEMLİ

Ayaklarda oluşan kötü kokuların, ayakları yeterince yıkamama veya aynı ayakkabı ve çorapları çok uzun süre giyme durumlarından kaynaklanabildiğini aktaran Kenny Chan, daha önce fark edilmemiş olan bir mantar enfeksiyonunun da etki edebileceğini dile getirdi. "Sporcu ayağı, güçlü bir kokuya neden olabilen yaygın bir mantar enfeksiyonudur." sözlerine yer veren Chan, böyle bir durumdan şüphelenen kişilerin ayak parmaklarınızın arasında kaşıntı veya beyaz lekeler olup olmadığını kontrol etmesini, tedavi için bir uzmana gidilmesini tavsiye etti. Aşırı terlemenin de ayak kokusuna neden olabildiğini sözlerine ekledi.

KRONİK SAĞLIK PROBLEMLERİNİN HABERCİSİ OLABİLİR

Halitozis olarak isimlendirilen ağız kokusu, ağız hijyenine dikkat edilmediğinde ortaya çıkabiliyor. Ayrıca diş eti iltihabının de nefes kokusuna neden olduğunu kaydeden Chan, "Dişlerinizi fırçaladığınızda, diş ipi kullandığınızda veya sert yiyecekler yediğinizde dişleriniz kanıyorsa veya diş etlerinizde kızarıklık ve şişlik varsa bunun diş eti iltihabı olup olmadığını anlayabilirsiniz." açıklamalarında bulundu.

Ağzınız kuruluğunun da kötü nefes kokusuna neden olduğuna değinen Chan, beslenme biçiminin de etkili olduğunu belirterek "Sarımsak, soğan ve bazı baharatlar gibi yiyecekler geçici kötü nefes kokusuna neden olabilir." dedi.

Kronik sağlık problemlerinde de ağız kokusunun söz konusu olabildiğini hatırlatan Chan, "Kronik kötü nefes, diyabet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya mide-bağırsak sorunları gibi rahatsızlıkların bir işareti olabilir." ifadelerine yer verdi.

HORMONLAR ETKİ EDİYOR

Egzersiz yapıldığında, hareketli bir gün geçirirken veya sıcak havalarda terlemek oldukça normal ancak bu durumlar olmadan da çok terleyen kişiler için hastalık ihtimalleri artıyor. Sebepsiz çok terleyen kişilerde hiperhidroz adı verilen bir rahatsızlık söz konusu olabilir ve doktora gidilmesi tavsiye edilir.

Hiperhidroz hastalığının altında herhangi bir rahatsızlık olmayabilir fakat bazen diyabet, enfeksiyon, menopoz veya tiroid sorunları gibi tıbbi rahatsızlıkların yan etkisi olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda kullanılan bazı ilaçların da terlemeye neden olduğu biliniyor. 

MEYVELİ VEYA TATLI KOKAN VÜCUDA ACİL MÜDAHALE EDİLMELİ

Beslenme biçimi, vücut kokularına etki edebiliyor. Örneğin baharat ağırlıklı beslenmek, sarımsak ve soğan tüketmek vücut kokularını ortaya çıkarabiliyor. Ergenlik, menopoz gibi hormon değişimi dönemlerinde de vücut kokuları farklılaşabiliyor fakat diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları da kokuya neden olabilen etkenler arasında. Bazen basit bir bakteri veya mantar enfeksiyonunun da vücut kokusuna etkisi olduğundan bahsedilebilir. 

Ani ve açıklanamayan değişik vücut kokusu, altta yatan sağlık sorunlarına işaret edebilir ancak diğer durumlarda korkulmasına gerek olmadığı aktarılıyor.

Vücutta ortaya çıkan kokular konusunda Chan, "Meyveli veya tatlı bir koku diyabetik ketoasidozun bir işareti olabilir ve bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir. Amonyak veya çamaşır suyu benzeri bir koku ise karaciğer veya böbrek sorunlarına işaret edebilir." ifadelerine yer verdi.

Ayrıca balık kokusunun bakteriyel bir enfeksiyon belirtisine işaret ettiğini sözlerine ekleyen Chan, "Kalıcı kötü koku söz konusu olduğunda, iyi hijyen uygulamaları sorunu çözmüyorsa, bunun nedeni enfeksiyon veya başka bir tıbbi durum olabilir." açıklamasına yer verdi ve şunları ekledi:

"Koku değişikliğiyle birlikte aşırı terleme fark ederseniz, bu hiperhidrozdan veya tiroid sorunundan kaynaklanıyor olabilir."

Evlerin huzur kaynağı mumlarla dekorasyonunuza fark katın! Mumlarla ev nasıl dekore edilir?

İLİŞKİLİ HABER

Evlerin huzur kaynağı mumlarla dekorasyonunuza fark katın! Mumlarla ev nasıl dekore edilir?
Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0