Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için nelere dikkat edilmeli? Alerjisi olanlara çözüm

Mevsim geçişlerinde havaların hızlı değişimleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, hava değişikliklerinden etkilenip hasta olmak istemeyenlerin tedbirli davranması konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yaz aylarının sona ermesinin ardından havalar değişmeye başladı. Sıcak yaz günlerinin yerini sonbahar günleri alırken kimi zaman sıcak kimi zaman soğuk hava ile karşılaşılması hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Elvin Alaskar, mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklardan bahsederek alınması gereken tedbirleri işaret etti.

Mevsim geçişlerinde hastalıkların sık görüldüğünü aktaran Dr. Elvin Alaskar, "Sadece enfeksiyon hastalıklar değil psikososyal anlamda da vücuda etki edebiliyor." sözlerine yer vererek bedensel ve ruhsal etkilenmenin söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Vücudun belirli ısısının olduğunu ve o ısı değerinin korunması gerektiğini hatırlatan Dr. Alaskar, "Bildiğimiz gibi vücudumuzda bağışıklık sistemi dediğimiz karmaşık bir sistem vardır." diyerek bağışıklık sisteminin hastalıklardan koruma konusundaki öneminin altını çizdi. 

Bağışıklık sisteminin belli bir vücut ısısında ve belirli bir ortamda, dış etkenlere karşı koruma özelliğinden bahseden Dr. Alaskar, mevsim geçişlerinde enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere hastalıkların artış gösterdiğini dile getirdi.

UYKU DÜZENİ VE SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMLİ

Halk arasında grip veya nezle olarak anılan üst solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit, faranjit gibi durumların yanı sıra alt solunum yolu enfeksiyonu olan bronşit, pnömoni gibi hastalıkların mevsim geçişlerinde ortaya çıktığını kaydeden uzman, alerji durumuna da dikkat çekti. Dr. Alaskar, "Kişinin alerjik durumu çok ileri seviyedeyse olumsuz yönlerini ortaya çıkarmaya başlıyor, vücuda hasar verebiliyor ve enfeksiyonlara da neden oluyor." ifadelerine yer verdi.

Vücudun 36,6 ısısının normal olduğunu hatırlatan uzman, havaların soğumasıyla kıyafetlerin kalın tercih edilmesinin önemine değindi. Hava durumunun kontrol edilerek kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Alaskar, "Mevsim değişikliğinde uyku düzenimiz de değişebiliyor" uyarısında bulunarak uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Beslenmemize dikkat etmemiz lazım" diyen Dr. Elvin Alaskar'ın ifadelerine göre bol su tüketiminin yanı sıra taze sebze, C vitamini, E vitamini gibi vitamini gibi vitaminler içeren meyve tüketimi bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor.

MESAFEYE DİKKAT!

Hastalıkların bulaşmasının önlenmesi için mesafe kuralının önemli olduğunu kaydeden Alaskar, "Hasta kişi ile aramıza mesafe koymamız lazım." diyerek 1-1 buçuk metre mesafe koyulmasının önemli olduğunu söyledi.

Ayrıca hasta kişinin maske takması konusunda uyarıda bulunan Alaskar, el teması söz konusu olduğunda muhakkak ellerin yıkanması gerektiğini belirtti.

HASTA OLAN ÇOCUKLAR İZOLE EDİLMELİ

Kalabalık ortamların hastalıkların bulaşma riskini artırdığı kaydeden Alaskar, okula giden çocukların hastalanması durumunda evde 3-4 gün dinlenmesi gerektiğini aktardı. Hastalık durumuna göre daha fazla süre de dinlenme süresinin mümkün olabileceğini ifade ederek hasta çocuğun izole edilmesi gerektiği bilgisini paylaştı.

Çocukların hastalanmaması için uyku düzeni ve dengeli beslenme konularının önemine vurgu yapan Alaskar C vitamini bakımında zengin besinlerin tüketilmesini önerdi.

YEŞİL ÇAY, ZENCEFİLLİ BAL VE ÇÖREK OTU YAĞI

Mevsim geçişleri döneminde yeşil çay ve zencefilli bal tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Alaskar, sinüziti önlemek için burnun temiz tutulmasını ve evde deniz suyu veya tuzlu su ile burnu temizlemenin iyi geleceğini aktardı.

Ayrıca mevsim geçişlerinde alerji konusundan da bahseden Alaskar, alerjisi olan kişilerin alerji tetikleyecek yerlerde uzun süre bulunmamasını tavsiye etti. Son olarak çörek otu yağının da alerji için iyi geldiğini sözlerine ekledi.

Doğu Avrupa'nın gizli cevheri: Varşova! Varşova'da gezilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Doğu Avrupa'nın gizli cevheri: Varşova! Varşova'da gezilecek yerler
Kadınların sosyal hayattaki rolleri arttıkça stresleri azalıyor! Araştırma sonuçları şaşırttı

İLİŞKİLİ HABER

Kadınların sosyal hayattaki rolleri arttıkça stresleri azalıyor! Araştırma sonuçları şaşırttı
Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0