Alabaşın faydaları neler? Alabaş hangi vitamin ve mineralleri içerir?

Uykusuzluk yaşayanlar, mevsim geçişlerinde hasta olmak istemeyenler, demir eksikliği yaşayanlar için 'alabaş' sebzesi tam anlamıyla ilaç oluyor. Alabaş sebzesinin faydaları nelerdir? Hangi vitamin ve mineralleri içerir? Tüm soruların yanıtı haberimizde...

Gulumbura, Alman şalgamı, yer lahanası, kolorabi gibi isimlerle de bilinen 'Alabaş' sebzesi tam anlamıyla C vitamini deposu. Yeşil ve pembe renklerinde olabilen alabaş, vücudun günlük lif ihtiyacını büyük oranda karşılayabiliyor. 

Bir diğer adıyla cennet topuzu, birçok hastalığa iyi geliyor. Peki alabaş nasıl tüketilir, faydaları nelerdir? İşte alabaş sebzesinin iyi geldiği hastalıklar, faydaları ve tavsiye edilen tüketim şekli...

Yurt dışında popüler olan alabaş, Türkiye'de de popülerlik kazanmaya başladı. İlkbahar zamanı tezgahlarda yerini alan alabaşın görüntüsü turp ile benziyor. İki renkte görülen sebze vücudun günlük lif ihtiyacının yüzde 52'sini karşılıyor. A, C, B vitaminleri bakımından zengin olan alabaş aynı zamanda kalsiyum, fosfor, demir ve potasyum gibi mineraller içeriyor. Araştırmaların bazıları bu sebzenin kanser hücrelerini yok etme konusunda etkili olduğunu tespit etmiştir. Yılın her zamanı yetişebilen alabaşın sağlığa yararları saymakla bitmiyor.

Hamileler, uykusuzluk sorunu yaşayanlar, göz sağlığını korumak isteyenler ve her zaman daha dinç olmak için sağlıklı beslenenler bu sebzenin tüm özelliklerini bilmeli.

KANSERİ ÖNLÜYOR

Güçlü bir antioksidan etkisi olan alabaş, C vitamini açısından zengindir. Vücutta mutasyon geçirip tümör olmaya meyilli olan hücrelerin sağlını koruyan sebze, kanser oluşumunu önler. Akciğer ve bağırsakları temizleme özelliği olduğu için buradaki kanser ihtimali de azalmış olur.

KATARAKTA ERKEN ÇÖZÜM

Göz sağlığına faydası olan alabaş, yaygın hastalıklar arasında bulunan katarakt oluşumunu engeller. Katarakt göz çevresinde A vitamininin azalması ile oluşan bir hastalıktır ve A vitamini açısından zengin olan alabaş kataraktın önlenmesine yardımcı olur.

TANSİYON DENGESİ

Potasyum mineralinin azalması, hormon bozukluğu ve yüksek tansiyona neden olabilir. Beraberinde felç riski de söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda potasyum dengesi, tansiyon rahatsızlıkları konusunda kritik bir öneme sahiptir. Alabaş sebzesi ise yüksek potasyum minerali içeriğiyle vücutta oranı dengelemektedir.

KURU ÖKSÜRÜĞE SON

Antioksidan özelliği olan alabaş, tıpkı turp gibi öksürük ve solunum yolu hastalıklarında olumlu etkiler bırakır. Bu sebzenin kaynatılması ve suyunun içilmesi, mevsim geçişlerinde ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar nedeniyle gelişen göğüs ağrısı ve kuru öksürüğü önler.

DEMİR DEPOLARINI KİLO ALMADAN DOLDURMAK MÜMKÜN

Demir bakımından zengin olan alabaş, kilo aldırmadan demir depolarını yükseltebilen nadir besinler arasında yer alır. Lif açısından zengin olan bu sebze, metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve kilo vermeye destek olur. Demir oranını artıran alabaş, kansızlık gibi durumların da engellenmesine yardımcı olur.

ANNE ADAYLARI VE ÇOCUKLAR TÜKETMELİ

Selenyum minerali açısından zengin olan alabaş sebzesi, beyin sağlığına olumlu etkide bulunur. Zeka gelişimine faydalı olan selenyum içeriği nedeniyle uzmanlar anne adaylarının ve çocukların bu besini tüketmesini tavsiye eder. Bu besin anne sütünün de artmasını destekler.

UYKU SORUNUNA BİREBİR

Sinir hücrelerine faydası olan alabaş, kişinin rahat bir uyku uyumasını sağlar. Uyku problemi yaşayan kişilerin bu besini tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kronik uykusuzluk yaşayan kişilerin, uykudan yarım saat önce özellikle beyaz alabaşı, çiğ olarak tüketmesi önerilir. 

ROMATİZMAYI ÖNLER

Kas ve kemiklerin güçlenmesini sağlayan kalsiyum minerali bakımından zengin olan alabaş, romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkları önler. Kalsiyum bakımından süt kadar zengin olduğu söylenen alabaş, antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Vücudu yenileyen bu sebzenin iç organlara yararı kadar cilde de olumlu etkisi olur. İçeriği sayesinde alabaş, yağ dengesini düzenleyerek ciltte akne ve sivilceyi engeller.

Ebeveynler dikkat! Çocuklarda aşırı yorgunluk davranış bozukluğu olabilir

İLİŞKİLİ HABER

Ebeveynler dikkat! Çocuklarda aşırı yorgunluk davranış bozukluğu olabilir

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0