Şaşırtan araştırma: İdrardaki metal seviyesi kalp hastalığı ve ölüm riskini artırıyor

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan yeni bir araştırmada idrarda yüksek metal seviyelerinin kardiyovasküler hastalık (KVD) ve ölüm riskini artırabileceğini ortaya koydu.

ABD genelindeki çeşitli insan gruplarını kapsayan çalışma, idrardaki altı metalin birlikte bulunmasının kalp hastalığı riskini %29, ölüm riskini ise %66 oranında artırdığını gösterdi. Çalışma, metal maruziyetinin sağlık üzerindeki etkilerine dair önemli bulgular sağladı ve önceki araştırmalardan daha geniş bir metal yelpazesi inceledi.

2 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ!

Araştırmada, Amerikan Çok Etnikli Ateroskleroz Çalışması'ndan (MESA) elde edilen veriler kullanıldı. Katılımcılardan alınan idrar örnekleri analiz edildi ve sağlık durumları yaklaşık yirmi yıl boyunca izlendi. Çalışmaya katılanların %39'u Hispanik olmayan beyaz, %27'si Hispanik olmayan siyah, %22'si Hispanik/Latin ve %12'si Çinli olarak tanımlandı. Araştırmada, 1.100'den fazla katılımcıda kalp hastalığı gelişti ve yaklaşık 1.900 kişi hayatını kaybetti.

Kadmiyumun kalp hastalığı riskini %25, ölüm riskini ise %68 artırdığı belirlendi. Araştırmanın baş yazarı Dr. Irene Martinez-Morata, "Bu bulgular, metal maruziyetinin kalp hastalığı ve ölüm oranları üzerindeki rolünü vurguluyor. Maruziyetin azaltılması, özellikle sağlık eşitsizlikleriyle mücadele eden topluluklarda kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir" dedi.

Metal maruziyeti, hava kirliliği, kirli su ve yiyecek gibi çeşitli kaynaklardan gerçekleşebilir ve genellikle azınlık ve düşük gelirli topluluklarda daha yaygındır. Araştırma, bu gruplarda metallerin daha yüksek seviyelerde bulunduğunu ve sağlık sorunlarına katkıda bulunduğunu gösterdi.

Ihlamuru demlerken yapılan hata zehre dönüştürüyor! Ihlamuru sakın böyle demlemeyin!

İLİŞKİLİ HABER

Ihlamuru demlerken yapılan hata zehre dönüştürüyor! Ihlamuru sakın böyle demlemeyin!
Kars'ta arıcıdan şaşırtan yeşil bal keşfedildi!

İLİŞKİLİ HABER

Kars'ta arıcıdan şaşırtan yeşil bal keşfedildi!

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0