Türkiye'de kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023 verilerini paylaştı. Son rakamlara göre Türkiye'de kadınlar, erkeklerden 5.3 yıl daha uzun yaşıyor.

TÜİK, Türkiye'nin "Hayat Tabloları" istatistiklerini açıkladı.

Verilere göre, kadınların erkeklerden 5,3 yıl daha uzun yaşadığı görüldü.

Türkiye'de 2020-2022 döneminde erkeklerde 74,8 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, 2021-2023 döneminde 74,7 yıl, kadınlarda ise 80,3 yıl iken 80 yıl oldu.

Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşadıkları belirtilirken erkekler ve kadınlar arasındaki doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,3 yıl olarak hesaplandı.

BEKLENEN YAŞAM SÜRESİNİ KISALTAN FAKTÖRLER

Verileri VOA Türkçe’ye değerlendiren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sutay Yavuz, beklenen yaşam sürelerindeki kısalmayla sağlık hizmetlerine erişim, yaşam tarzı, ekonomik koşullar gibi değişkenler arasında bir ilişki olduğunu vurguladı.

“Tabii hem kamusal sağlık hizmetlerine erişim hem de sağlığın büyük ölçüde özelleşmiş olması, daha yüksek masraflarla üst düzey sağlık hizmetlerine erişimin gerçekleşebilmesi, kişilerin belki bunları öteliyor olmaları veya erişemiyor olmaları, buradaki kırılganlığı arttıran bir unsur. Diğer taraftan yaşam tarzıyla ilgili meseleler de var. Yaşam tarzının bu anlamda daha sağlıklı bir tarza doğru evrilmesi gerekiyor. Bu, çevresel koşulların değişimiyle de ilgili. Beslenmeyle, barınmayla, kentsel yaşamın organize edilmesiyle de ilgili” diyen Yavuz, bu yönde iyileşmeler olmadığı zaman haliyle yaşamsal risklerın daha fazla arttığını söyledi.

Gastronomi kenti Gaziantep'de ilginç kadın girişim hikayesi! Eşlerinden imza topladı

İLİŞKİLİ HABER

Gastronomi kenti Gaziantep'de ilginç kadın girişim hikayesi! Eşlerinden imza topladı

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0