Hangi hastalıklar malulen emekliliğe yol açar, şartları neler? Malulen emekli maaşı 2024

Vatandaşlar hangi hastalığın erken (malulen) emeklilik kapsamına alındığını ve nasıl malulen emekli olacaklarını merak ediyor. "Malulen emekli olursam ne kadar maaş alırım" sorusu da yanıtı en çok merak edilen konuların başında geliyor. İşte malulen emeklilik listesinde yer alan 159 hastalık ve erken emeklilik için gerek şartlar...

Malulen emeklilik, mevzuatta yer aldığı ismiyle malullük aylığı; belirli sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz hâle gelen bireylerin yararlanabileceği bir sosyal güvenlik hakkıdır. Türkiye'de bu hak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düzenlenmektedir ve bireylerin yaşam kalitesini korumalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çalışanın malulen emekli sayılabilmesi için gereken en önemli husus, kişinin maluliyetinin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkmış olmasıdır. Malulen emeklilik şartları nelerdir? sorusu, sık sorulan başlıklardan biridir. 

Doğum borçlanmasına kimler başvurusu yapabilir? 2024 doğum borçlanması zammı ne kadar oldu?İLİŞKİLİ HABERDoğum borçlanmasına kimler başvurusu yapabilir? 2024 doğum borçlanması zammı ne kadar oldu?

Malulen emekliliğin söz konusu olabilmesi için karşılanması gereken diğer önemli şartlar da şunlardır:

Malulen emekliliğin söz konusu olabilmesi için karşılanması gereken diğer önemli şartlar da şunlardır:

Malulen emekliliğin söz konusu olabilmesi için karşılanması gereken diğer önemli şartlar da şunlardır:

  • Sigortalının en az 10 (on) yıllık sigortalılık süresi olmalıdır. Başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmamaktadır.
  • En az 1800 gün uzun vadeli sigorta kollarından (malullük, yaşlılık, ölüm) prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. (Çalışanın eğer eksik primi bulunuyorsa borçlanma yaparak malulen emekliliğe hak kazanılabilir.)
  • Meslek hastalığı ya da iş kazası sonucu, çalışma kapasitesinde en az yüzde altmış (%60) oranında bir kayıp meydana gelmiş olmalıdır. Söz konusu iş gücü kaybının, sigortalının işe başlamasından sonra gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
  • Malullük durumunun tespiti için yapılacak başvurularda sigortalılığın sonlandırılması koşulu aranmamaktadır. Sigortalılık devam ederken Kuruma başvuru yapılabilmekte ve malullük durumunun tespiti için Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk işlemi gerçekleşmektedir. Ancak sigortalının malul olduğunun tespiti sonrasında aylık bağlanabilmesi için devam eden sigortalılığın bulunmaması gerekmektedir. Sigortalı bildirim sona erdirildikten sonra maluliyet aylığı talebiyle Kuruma başvuru yapılmalıdır.

Kadınların emeklilik şartları neler? Emekli maaşı prim günü hesaplama 2024İLİŞKİLİ HABERKadınların emeklilik şartları neler? Emekli maaşı prim günü hesaplama 2024

MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR?

MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR?

MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR?

Malulen emeklilik maaşı, sigortalının prim ödeme gün sayısı, prime esas kazanç ve malullük oranı gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak maluliyet oranı daha yüksek olan sigortalıya daha yüksek maaş ödenmesi muhtemel olacaktır.

HANGİ HASTALIKLARDA MALULEN EMEKLİ OLUNUYOR?

HANGİ HASTALIKLARDA MALULEN EMEKLİ OLUNUYOR?

HANGİ HASTALIKLARDA MALULEN EMEKLİ OLUNUYOR? 

Listede nörolojik hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar, göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz hastalıkları, onkolojik hastalıklar, hematolojik hastalıklar, ortopedi ve travmatolojik hastalıklar, romatolojik hastalıklar, gastroenterolojik, kalp ve damar hastalıkları gibi ana başlıklar altında toplam 159 hastalık yer alıyor.

En temel hastalıklar ise şöyle: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları.

KANSER HASTALARINDA MALULEN EMEKLİLİK

KANSER HASTALARINDA MALULEN EMEKLİLİK

KANSER HASTALARINDA MALULEN EMEKLİLİK!

Son yapılan düzenlemelerle birlikte daha önceleri maluliyet nedeni sayılmayan hastalıklar da kapsam içine alındı. Organ nakli olan tüm hastalara ve diyalize girmese de kronik böbrek rahatsızlığı olanlara maluliyet hakkı tanınırken, tüm kanser hastaları malul sayılıyor. Kanser hastalarına tedavi süresince de maluliyet hakkı tanınıyor.

Tedavisi olmayan genetik hastalıklar, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara hastalığı, psikiyatrik hastalıklar, kardiyolojik hastalıklar, sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar, astım, koah da malulen emekliliğe neden olan hastalıklar arasında. Solunum cihazı kullanmak zorunda olan sigortalılar da malulen emekli sayılıyor. Verem hastalarına da iki yıl süreyle maluliyet hakkı veriliyor.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce Haber Editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0