Koronavirüs pandemisinin ardından dünyaya Maymun Çiçeği korkusu salınmaya devam ederken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi. Yapılan bir araştırmaya göre 2050 yılında dünya çapına 39 milyondan fazla insanın antibiyotiğe dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlardan dolayı ölebileceği belirtildi.
Maymun Çiçeği salgını ile dünyada panik oluşturulmaya çalışılırken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi. Araştırmacıların alarma geçtiği ve 2050 yılına gelindiğinde dünya çapında 39 milyondan fazla insanın antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan ölebileceği bildirildi.
Alman Bild gazetesinin bildirdiğine göre 169 milyon ölüm söz konusu patojenlerden dolayı meydana gelebilir.
TAM 520 MİLYON VERİ İNCELENDİ
ABD'de Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde Christopher Murray liderliğindeki araştırma ekibi, 1990'da 2021'e kadar antibiyotik direncinin gelişimini gözlemlemek için 520 milyon veri setini inceledi.
Araştırma sonucu daha eğer hiçbir önlem alınmazsa geleceğin karanlık olduğunu ortaya çıkardı.
92 MİLYON ÖLÜM ENGELLENEBİLİR
Öte yandan daha iyi tedavi ve antibiyotikle 2025 ve 2050 yılları arasında 92 milyon ölümün önlenebileceği de bildirildi.
Araştırmacılar bebekler arasındaki ölüm oranında yüzde 50'lik bir düşüş görüyor.
AŞILAMA KAMPANYASI KURTARDI
Bunun nedeninin ise antibiyotiklerin daha iyi tolere edilebilmesinin yanı sıra birçok yerde hijyenik koşulların da iyileştiği belirtilirken aşılama kampanyalarının da ölüm oranındaki düşüşe katkısının olduğu belirtiliyor.
70 yaşın üzerinde ise ölüm oranının yüzde 80 arttığı belirtilirken bunun sebebinin genellikle yaşlılarda aşıların ve ilaçların etkinliğinin düşük olması veya intoleransı ile altta yatan hastalıklar olarak belirtiliyor.
KRİTİK YAŞ 64!
64 yaş üstünde ise antibiyotik direnci nedeniyle çok sayıda ölüm meydana geldiği bildirildi.
2021 yılında bu sayının 1,14 milyon olduğu, 2050'ye kadar ise 1,91 milyona çıkmasının beklendiği belirtildi.
EN YÜKSEK RAKAMLAR O ÜLKELERDE
Bild'e göre çoklu dirençli bakteriler, 4,71 milyondan 8,22 milyon ölüme neden olabilir. Bunun sebebinin ise yaşlı nüfus grubunun hızla büyümesi olarak bildirildi. 2050 yılına kadar en yüksek artış oranlarının Hindistan, Latin Amerika ve Karayipler'de görülmesi bekleniyor.
Araştırmacılar, "Bunun ölümcül bir gerçek haline gelmesini önlemek için, aşılar, yeni ilaçlar, iyileştirilmiş sağlık hizmetleri, mevcut antibiyotiklere daha iyi erişim ve bunların en etkili şekilde nasıl kullanılacağına dair rehberlik yoluyla ciddi enfeksiyon riskini azaltacak yeni stratejilere acilen ihtiyacımız var" diyor.
takipçi 1 ay önce
adamlar oylede boylede nufus azaltmıya calışıyor COK GUZEL bı yere temas etmısınız maymun cıcegı panığı olusturuluyor kutlarım sızı kısa vade de bu onemlı antıbıyoktık bence daha sonra