Kanser hastalarına yen umut! Nobel ödüllü Aziz Sancar müjdeyi verdi!

Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar kanser hastalarına yönelik çığır açan bir gelişmeye imza attı. Sancar 'EdU' isimli moleküllerin kanser hücrelerini yok etmeyi başardıklarını açıkladı.

2015 yılında İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’nde Nobel Kimya Ödülü’nü alan Profesör Dr. Aziz Sancar ‘EdU’ isimli moleküller üzerinde yaptığı keşif sonrası beyin kanseri için potansiyel bir tedavi oluşturabileceklerini açıkladı.

DENEYLER BAŞARIYA ULAŞTI

Fareler üzerinde yapılan deneylerin başarıyla sonuçlandığı ancak insanlar üzerinde kullanılabilmesi için ise iki yıllık bir klinik çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtilirken yan etkilerinin araştırılacağını açıkladı.

Sancar, 10 yılı aşkın süredir, ‘Hücrelerin hasarlı DNA’yı tamir ederek genetik bilgiyi nasıl koruduklarını moleküler düzeyde haritalayan’ EdU molekülünün normal ve kanserli hücreleri öldürdüğünün bilim insanları tarafından bulunduğunu ancak ilerletilemediğini belirtti.

KANSER HÜCRELERİNİ KOLAYLIKLA ÖLDÜRÜYOR

Ölüm riski en yüksek kanser türleri arasında ilk 10’a giren beyin tümörleri hakkında açıklama yapan Aziz Sancar, “Cisplatin” adlı ilacın kanser hücresi bariyerini aşamadığı ancak EdU isimli molekülün ise beyinde bulunan tümörlü hücreye girebildiğini belirterek, “Keşfimizde, ortaya koyduğumuz bileşen, beyne kolaylıkla giriyor ve kanser hücresini öldürüyor” dedi.

EdU’nun beyin kanseri ilacının temeli haline gelebileceğini ve hızlı bölünen hücreleri kolaylıkla tespit edebildiğini ifade etti.

Brezilya’da 8 saat içinde 6 estetik ameliyat olan kadın hayatını kaybetti!

İLİŞKİLİ HABER

Brezilya’da 8 saat içinde 6 estetik ameliyat olan kadın hayatını kaybetti!
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0