Bilim adamları uyku üzerine yaptığı araştırma sonucunda çarpıcı bulgular elde edildi. Uzmanlar saat 22.00'da uyumanın uyku kalitesini arttırdığını belirtirken gece 01.00'dan sonra uyumanın ise Alzheimer riski oluşturduğunu açıkladı.
İnsanların uzun uykulara hazırlanması için erenden harekete geçmeleri gerektiğini belirten uzmanlar çarpıcı araştırmalarıyla gündeme geldi.
Beslenme uzmanı Kate Booker, en kaliteli uykunun akşam saat 10’dan sonra gerçekleştiğini ve öncesinde uyumak için hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.
EN VERİMLİ UYKU SAAT 10'DA GERÇEKLEŞİYOR
The Mirror’da yer alan habere göre, en iyi uykunun saat 10’da gerçekleştiğini, gecenin ilk yarısında ise derin uyku da zamanın daha çok geçirildiğini belirten uzmanlar, "Uyumaya devam ettikçe, bu derin evreler kısalır ve bunun yerine REM uykusunda daha fazla zaman geçirilir." İfadeleri kullanıldı.
DERİN UYKU SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Derin uykuya geçmek ve yavaş dalga uykusu (SWS) olarak bilinen uykunun 70 ve 90 dakikalık kısmını kaplayan ve REM uykusundan önce gelen uykunun vücudun iyileşmesi, büyümesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok faydaya sahip.
Ayrıca kas ve kemik güçlenmesi, beyin aktivitesinin yavaşlaması, kan basıncının düşmesi gibi büyük etkileri bulunuyor.
Geceleri daha erken gelen derin uykuya ilişkin Booker en iyi dinlenme aralığının 22.00 ve 02.00 arasında gerçekleştiğini belirtiyor. Uzmanlara göre ne kadar erken yatılırsa uyku kalitesi daha verimli hale geliyor.
Uzman Booker, uyku sağlığı için yaptığı açıklamada, "İnsan büyüme hormonunun %80'i gece 10 ile gece 2 arasında üretilir, bu insan büyüme hormonu bağışıklığı güçlendirmeye, kolajen onarmaya, yağ yakmaya ve vücut dokusu gibi dokuları yenilemeye yardımcı olur. Sağlığımız için bundan en iyi şekilde yararlanmak istiyoruz" dedi.
VERİMLİ UYKU ALZHEİMER'E YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR
Uzmanlar ayrıca derin uyku ve Alzheimer’ın önlenmesi arasında da bir bağlantı kurduklarını belirterek, her yıl yavaş bir şekilde dalga uykularının sadece yüzde 1’ini kaybeden hastaların derin uykuya dalanlara göre yüzde 27 oranında daha erken bunama yaşadıkları ortaya çıktı.
GECE YATAĞA GİRMEK ANKSİYETEYİ TETİKLİYOR
Ayrıca uyku kalitesinin de kalp sağlığı ile bağlantılı olduğu gece 1’den sonra yatağa girmenin anksiyete ve depresyonu tetiklediği, bazı ruhsal ve davranışlar sorunlar yaşadıklarını belirtti.
BİR YORUM YAPIN 0