Gençlerde kanser hızla artıyor! Uzmanlar alarma geçti: Halk sağlığı krizine karşı endişeliyiz

Son dönemlerde 20,30 ve 40'lı yaşlarda kanser vakaları hızlı artış göstermeye başladı. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın yaptığı analizler sonucunda korkutucu veriler ortaya çıktı. Uzmanlar gençlerin kansere yakalanma hızının giderek arttığını belirterek, 'endişeliyiz' açıklamasında bulundu.

Kansere yakalanma riski günden güne düşerek 20'li yaşlara kadar geriledi. Çağın yeni hastalığı olan kanser için henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunamasa da bazı ilaçlı tedaviler ile hastalığı yavaşlatılabiliyor.

BBC Future'de yer alan bir makalede ABD, Fransa, Avusturya, Kanada, Norveç, Arjantin gibi 24 ülkede yaşları 25 ila 49 arasında değişen kolon kanserine yakalananların sayısında büyük bir artış yaşadığı gözlemlendi.

50 ÜLKEDE ENDİŞE VERİCİ ARAŞTIRMA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Kanser Derneği (ACS)'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) 50 ülkeyi kapsayan araştırmalarının sonucunu yayınladı. Yapılan araştırmaların sonucu endişe verici olsa da 14 ülkede kanser vakalarının gençlerde artış gösterdiğini yaşlı bireylerde ise bu oranının sabit kaldığını gözlemledi. 

Meme kanserinin gençler arasında giderek yayıldığı, kadınlarda meme kanserinden ölüm oranının geçtiğimiz yıl yüzde 10 oranında azaldığı, 50 yaş öncesi bu hastalığa yakalananlarda ise yüzde 1.4 oranında artış yaşandığı belirtildi.

YÜZDE 79 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

Uluslararası tıp dergisi Lancent'in yaptığı bir araştırmada ise gençlerin kansere yakalanma riski 1990'lı yılların başında artış gösterdiği 1990-2019 yılları arasında ise genç yaşta kansere yakalananların oranı yüzde 79 olarak belirtildi.

GENÇLERDE KANSER VAKALARI ARTIYOR

Uluslararası Kanse Kontrol Örgütü (UICC)'den Sonali Johnson'un kansere yakalanan genç ve yaşlı hastalara ilişkin, “Bir doktor 60 yaşın üstündeki bir hastadan aşırı yorgunluk, şişkinlik ve dışkılamada yaşanan zorluklar gibi şikayetleri dinlediğinde, 30’lu yaşlarında aktif ve kanser profiline uymayan bir hastaya göre ona daha ciddiyetle yaklaşıyor” dedi.

Johnson kolon kanserine yakalanan genç hastaların çoğunun kan testi ve kolonoskopi olmak istemediklerini belirtilerin ise iş stresi yada hassas bağırsak sendromu diyerek görmezden geldiklerini belirtti.

PANKREAS KANSERİ ORANINDA BÜYÜK ARTIŞ

Uzmanlar ise pankreas kanserine yakalanma yaşının 70'ten düşerek genç yaştaki kişiler etkilediği için endişe duyduklarını belirtti. Dünyada en ölümcül kanser türlerinin başında gelen pankreas kanserine yakalanan birçok hastanın tanısı uzun sürdüğü için tedavi ihtimali düşüyor.

40 yaşından önce pankreas kanserine yakalanan birçok hastaya ilişkin ise New York Memorial Sloan Ketter Kanser Merkezi Gastroenteroloji  Uzmanı Eileen O'Reilly, 'Aile kurmaya başlayan, hayatının en güzel dönemini yaşayan insanlar bunlar. Bu durumun topluma olan etkisi büyük' dedi.

Kansere yakalanmanın başında genetik faktörler yer alsa da günümüzde bazı hastalarda genetik yatkınlık olmadan da kansere yakalanma sıklığı artmış durumda. Gastroenteroloji Uzmanı O'Reilly erken yaşta kansere yakalanan hastaların çoğunun 20, 20 ve 40'lı yaşlarda olduğunu ancak 70'li yaşlardaki pankreas kanseri tümörü gibi agresif belirtiler gösterdiğini belirtti.

UZMANLAR'DAN 'ENDİŞE VERİCİ' AÇIKLAMA

Genç yaşta kansere yakalanmanın önüne geçilebilmesi için ise metabolik sendromlar ve obeziteyle baş çıkmak gerektiğini belirten Hardvard Üniversitesi pataloji uzmanı Profesör Shuji Ogino, ''Genel olarak bulgular yaşam şeklindeki değişiklerin etkisine işaret ediyor. Çok fazla işlenmiş gıda ve şeker yemenin kan şekerini yükselttiğini ve insülin direncine yakalanmanın da sadece diyabet değil kanser riskini de artırdığını biliyoruz'' dedi.

Uzmanlar 'halk sağlığı krizine karşı endişeliyiz' diyerek pankreas kanseri gibi agresif olan kanser vakalarının gençlerde yaygınlaşmasından korktuklarını belirterek, sigara ve alkol tüketimi, uyku düzenine ve hazır gıda tüketimine karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

 

Marburg virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Marburg virüsü ne kadar tehlikeli?

İLİŞKİLİ HABER

Marburg virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Marburg virüsü ne kadar tehlikeli?
Türk halkı normal doğum teşvikine destek çıktı! Sonuçlar herkesi şaşırttı

İLİŞKİLİ HABER

Türk halkı normal doğum teşvikine destek çıktı! Sonuçlar herkesi şaşırttı
Yeni bir akrep türü keşfedildi! Eşinin adını verdi: Euscorpius gulhanimae

İLİŞKİLİ HABER

Yeni bir akrep türü keşfedildi! Eşinin adını verdi: Euscorpius gulhanimae
Bir ayda 720 yumurta yiyerek deney yaptı! Sonuçlar bilim dünyasını şoke etti!

İLİŞKİLİ HABER

Bir ayda 720 yumurta yiyerek deney yaptı! Sonuçlar bilim dünyasını şoke etti!

ETİKETLER

Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0