Peygamber Efendimiz (sav)'in sağlık tavsiyeleri nelerdir?

Sağlımızı korumak sahip olduğumuz en büyük nimetlerdendir. Çünkü, dünyada ahireti kazanmanın önemli etkenlerinden biri de sıhhatle mümkündür. Günümüzde bazı sağlık önerileri tıp dünyasında henüz keşfediliyorken, Peygamber Efendimiz (sav) tarafından 1400 yıl önce sahabeye tavsiye edilmiş olması, Yüce Allah'ın Peygamberimiz (sav)'e ilhamının delillerinden biridir. İşte Peygamber Efendimiz (sav)'in sağlık tavsiyeleri...

Günümüzde şartlarında teknolojik aletler ve modern tıp bilgileri, aynı zamanda asırlardır oluşan bir bilgi birikimi ve tecrübenin sonucudur. Ancak tüm bu olumlu şartların ve teknolojik imkanların bulunmadığı bundan yaklaşık 1400 yıl önce Peygamber Efendimiz (sav)'in sağlık konusunda ümmetine verdiği tavsiyeler ve örnek olduğu uygulamalardan oluşan Tıbb-ı Nebevi, bugün tıp dünyasına ışık tutmaktadır. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sav)'in hadislerle günümüze dek ulaşan tavsiyeleri, günümüz tıbbının pek çok tespitine vakıf olduğunu ortaya koymaktadır. Peki bu bilgiler neler? Sağlıklı olmanın cennet nimeti olduğunu buyuran Peygamber Efendimiz (sav)'in altın değerindeki önerileri haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

PEYGAMBER EFENDİMİZ(SAV)'İN SAĞLIK TAVSİYELERİ:

  • Temizlik: Peygamberimiz (sav) de 'Temizlik, imandandır.' buyurarak bu konunun önemini vurgulamıştır.

Temizlik

Temizlik

Peygamberimiz (sav)'in temizlik konusunda vurguladığı bir diğer nokta ise yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanması ile ilgilidir. Bu konuyla ilgili hadis şöyledir: 

"Hz. Selmân radıyallahu anh anlatıyor: " Tevrat'ta okudum; "Yemeğin bereketi, yemekten sonra (el ve ağzı) yıkamadadır" diyordu. Bunu Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a söyledim: 'Yemeğin bereketi yemekten önce ve sonraki yıkamalardadır!' buyurdular.'

  • Sıkıntının Hastalıklara Sebep Olması: Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), sıkıntının hastalıklara yol açtığını şu hadisi şeriflerinde buyurmuşlardır. 

Sıkıntının Hastalıklara Sebep Olması

Sıkıntının Hastalıklara Sebep Olması

Ebû Hüreyre anlatır: 'Peygamber 'aleyhi's-selâm buyurdu ki: 'Her kimin huyu kötü olsa, kendi nefsini sıkıntıda tutar ve her kimin kederi çok olsa, kendisini hasta eder.' İbn Mes'ûd anlatır: "Peygamber 'aleyhi's-selâm buyurdu ki: "Çok türlü kaygılanmalar, çok türlü hastalıklar getirir." 

  • Bulaşıcı Hastalıkların Yayılmasını Önlemede Karantina: Günümüzde bazı hastalıkların insanlar arasında temasla yayıldığı bilinmektedir.

Bulaşıcı Hastalıkların Yayılmasını Önlemede Karantina

Bulaşıcı Hastalıkların Yayılmasını Önlemede Karantina

17. yüzyılda geliştirilen mikroskoplarla bakteriler ilk olarak gözlemlenebilmiştir. Veba salgınları ancak hastalığa yakalanan kişilerin sağlıklı kişilerden ayrı tutulması ile durdurulabilmiştir. Peygamberimiz (sav) yaşadığı 6. yüzyılda bulaşıcı hastalıklar için karantina uygulamasını tavsiye etmiştir.

  • Dengeli Beslenme: Sevgili Peygamberimiz (sav) yaşadığı dönemde yetersiz beslenmenin zararına olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini belirtmiş, aşırıya kaçmamayı tavsiye etmiştir. Besinlerin doğal ve taze olmasına önem vermiştir.

Dengeli Beslenme

Dengeli Beslenme

Peygamberimiz (sav) şöyle dikkat çekmektedir: 'İnsanoğlunun midesini doldurmasından daha zararlı bir şey yoktur. Kişiye belini doğrultacak kadar yemek yeter.'

  • Üzüm Suyu ve Pekmezin Faydaları: Bilindiği gibi üzüm, içerdiği antioksidanlar nedeniyle kalp-damar sağlığı için oldukça önemlidir ve doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Özellikle kırmızı üzüm ve çekirdeğinin özü hap olarak üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Üzüm Suyu ve Pekmezin Faydaları:

Üzüm Suyu ve Pekmezin Faydaları:

 

Hz. Muhammed (sav)'in bu tavsiye ile ilgili hadis-i şerifinde pekmezin yapılışı da tarif edilmektedir: İbn-i 'Ömer'den rivayettir; sordular ki: 'Üzüm özü nasıldır?' Dedi ki: 'Sen iç.' Öz dedikleri şudur: Üzüm şırasını kaynatırlar, üç paydan iki payı gider, bir payı kalır.

Bağırsak tıkanıklığını anında gideren besin! Kabızlık derdine son

İLİŞKİLİ HABER

Bağırsak tıkanıklığını anında gideren besin! Kabızlık derdine son
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0