İnternetten hastalık araştıranlar dikkat: Hastalık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz!

Sık sık internet üzerinden hastalık belirtileri araştırıp kendinize tanı koyuyor ve doktora gitmekten çekiniyor yada çok sık doktora gidiyorsanız 'Hipokondriyazis' yakalanmış olabiliriniz. Uzman. Psikolog Feyza Ağaç Çelebi halk dilinde 'hastalık hastalığı' olarak bilinen duruma ilişkin alınması gereken önlemleri ve belirtileri açıkladı.

Yaşadığınız rahatsızlık nedeniyle doktora gitmeden internetten hastalığınız hakkında araştırma yapıp, sürekli nabzınızı, kalp atışını kontrol ediyorsanız, yaşanan salgın hastalıklar sonrasında belirtileri kendinizde arıyorsanız halk dilinde 'hastalık hastalığına' yakalanmış olabilirisiniz.

TÜRKİYE'DE HER 100 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Tıp literatüründe 'Hipokondriyazis' olarak bilinen ve kişinin ciddi bir hastalığa sahip olduğuna dair gerçek dışı endişelere kapılmasıyla yaşadığı anksiyete bozukluğudur. 20-30'lu yaşlarda başlayan ve Türkiye'de de her 100 kişiden 5''inde görülen hastalık hakkında ise Uzman Klinik Psikolog Feyza Ağaç Çelebi hastalığın belirtileri hakkında konuştu. 

KİŞİLER HASTALIK KORKUSU YAŞAMAYA BAŞLIYOR

Psikolog Feyza Ağaç Çelebi, kişilerin hasta olduklarına dair yaşadıkları ciddi endişe ve kaygı nedeniyle sık sık hastaneye gittiği yada tedavi olmaktan korkup kaçtıklarını ifade ederek,  “Hastalar ciddi bir sağlık problemleri olduğunu veya olabileceğini düşünerek yoğun bir korku ve kaygı yaşıyorlar. Bu kaygı hastaların sürekli doktor ziyaretlerine ve gereksiz tıbbi testler yaptırmalarına  yol açabiliyor. Kaygının en yaygın ifade edilme şekli ise sürekli olarak tekrar eden ve ikna olunamayan sağlık şikayetleri oluyor. Hastalar ‘Kesin doktorların bile bulamadıkları ve adını koyamadıkları ciddi bir rahatsızlığım var’ diye düşünüyorlar. Bazı hastalarda ise tam aksine doktor muayenesinden kaçınma sorunları yaşanabiliyor” ifade etti.

HASTALIK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Kişinin yaşadığı kaygılar neticesinde hastalığın ilaçlar ile tedavi edilebildiğini vurgulayarak, kişinin hipokondriyazis'e yakalanmasının başlıca sebebi olarak kendisinin veya yakın bir çevresinde ciddi hastalık geçmişi bulunmasından kaynaklı olabileceğini vurguladı.

Bazı hastaların, “Nefes alamıyorum acaba kalp krizi mi geçiriyorum?”,  “Midem ağrıyor, kesin mide kanseri oldum”, “Başım ağrıyor, beynimde tümör mü var?” veya gibi kaygıları olduğunu ve hemen doktora başvurduklarını belirtti.

KİŞİLER SOSYAL HAYATTAN UZAKLAŞIYOR

Eğer ki internet üzerinden sık sık hastalık araştırmaya ve belirtileri kendinizde arıyorsanız, sürekli doktor muayenesine gidip, testlere başvurmak, doktorun 'sağlıklı' raporuna rağmen kişinin inanmayarak hasta olduğunu düşünmesi, hastalık korkusu nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşmak için psikolojik destek alınması gerekmektedir.

MİNDFULNESS TEKNİĞİ İLE KAYGILARINIZI AZALTIN

Uzmn. Klinik Psikolog Feyza Ağaç Çelebi psikoterapinin hastalıkta en yaygın başvuru yöntemi olduğunu belirterek, “Bilişsel Davranışçı Terapisi, hipokondriyazis tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.  Bu yöntemde kişinin olumsuz düşüncelerini ve hastalıklarla ilgili yanlış inançlarını değiştirmesi hedefleniyor. Vücut duyumlarını yanlış yorumlama eğilimini fark etmeye ve bu düşüncelere karşı sağlıklı bir yaklaşım geliştirmeye fayda sağlıyor. Ayrıca EMDR Terapisi (Göz Hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme tekniği) ve farkındalık (mindfulness) ile gevşeme teknikleri de anksiyete yönetiminde yine etkili olan yöntemleri oluşturuyor. Hipokondriyazis tedavisinden bu yöntemlerle kurtulmak mümkün olabiliyor” dedi.

77 kilo vererek bambaşka bir görünüme kavuştu! Sıradışı zayıflama yöntemi çok konuşuldu

İLİŞKİLİ HABER

77 kilo vererek bambaşka bir görünüme kavuştu! Sıradışı zayıflama yöntemi çok konuşuldu
Estetik mağduru oldu!  'Amin Reis' lakaplı fenomen Gizem Yıldız'ın yüzü yandı

İLİŞKİLİ HABER

Estetik mağduru oldu! 'Amin Reis' lakaplı fenomen Gizem Yıldız'ın yüzü yandı
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0