Türkiye’de değil dünyada bir ilk: Tüm organları ters dönmüş! Giresun Sendromu nedir?

Tüm dünyada bir ilk olarak kayıtlara geçen siroz hastalığı vakası doktorları da şaşkına çevirdi. Tüm organların yer değiştirmesine bağlı olarak kalp yetmezliği sonucu ortaya çıkan siroz vakası “Giresun Sendromu” olarak kayıtlara geçti.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesine karaciğer sirozu belirtileri ile başvuran hastada yapılan incelemeler sonucunda tüm organların ters şekilde yer değiştirmiş olduğu ortaya çıktı. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"İlk defa bir hastamızda organların ayna görüntüsünde ters döndüğünü gördük. Bu durumdan kaynaklı kalp yetmezliğine bağlı olarak gelişen siroz tespit ettik. Organların ters yerleşimini nadiren de olsa gördük ancak bu vakada organların tümü yer değiştirmiş halde bulunuyor. Organlar gereken düzeyin altında çalışma sağlıyor ve hastaların ömrü kısalıyor. Zamanla karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar artış gösteriyor ve tedavi edilmediği zaman hayati tehlikeye sebep oluyor. Siroz başlangıcından 10-12 sene sonra karaciğer nakline ihtiyaç duyuluyor. Nakil olamayan hastalarda yaşam süresi kısalıyor. Uzun yıllar fark edilmediği oluyor ama belirli zaman sonra karaciğer fonksiyonlarında bozukluk oluşuyor. Kalp ve karaciğer için gereken tedavileri başlattık, hastamızın durumu iyi."

"GİRESUN SENDROMU" NEDİR?

Dr. Gökhan Aydın, "Giresun Sendromu" ismiyle tıp tarihine geçen hastalığın belirtilerinden şu şekilde bahsetti: "Daha önce nadir görülen vakalarla karşılaştık ancak bu nadir değil ilk kez gördüğümüz bir vaka. Hastamız bize halsizlik, nefes darlığı ve karında sıvı toplanması gibi şikayetlerle başvurdu. Yapılan laboratuvar testleriyle ön tanı koyuldu daha sonra hastanın tüm organlarının yer değiştirmiş olduğu tespit edildi. Daha önce görmediğimiz bir vaka olduğu için tüm literatürü taradık ancak buna benzer bir vaka olmadığını gördük. Prof. Dr. Cumhur hocamızın önderliğinde 'Giresun Sendromu' adıyla tıp literatürüne yazdırdık."

Giresun Sendromu nedir

Giresun Sendromu nedir

BUNA BENZER BİR VAKA YOK

Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsediğini belirten Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı "Bir sendromu tanımlamak hiç kolay değildir, bu sendrom tıp literatüründe önemli bir yere sahip olacak ve Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak." şeklinde konuştu.

Tüm organları ters dönmüş

Tüm organları ters dönmüş

İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0