Yanlış yıkamak ölüme götürüyor! Uzman isimler açıkladı: Meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte meyve ve sebzelerde evlerde bol bol tüketiliyor. Ancak kimi ev hanımları meyve ve sebzeleri kimyasallardan nasıl temizleyeceklerini bilmedikleri gibi yanlış temizleme teknikleriyle sağlıklarıyla oynayabiliyor. Birçok kişi yumurtayı deterjanla yıkayıp meyveleri bulaşık makinesinde temizleyerek sağlıklarıyla oynuyor. Peki meyve ve sebzeler nasıl temizlenir?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler tezgahlarda yerini aldı. Ancak ev hanımları meyve ve sebzelerin üzerindeki kimyasal maddeleri temizlemek için ise karbonatlı ve sirkeli suda temizleme yöntemini tercih ediyor. Ancak birçok kişi besinleri nasıl yıkaması gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşamaya devam ediyor. Yumurtayı sabunla yıkayanlar, sebze ve meyveleri bulaşık makinesine atanlar birçok farklı yöntemi deniyorlar. Peki meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı? İşte detaylar...

YUMURTAYI DETERJANLADILAR, SEBZELERİ BULAŞIK MAKİNESİNE ATTILAR

Meyve ve sebzeler yıkanmadan yenmemesi gereken gıdalar arasında yerini alıyor. Birçok ev hanımı meyve ve sebzeleri bol suda, sirkeli ve tuzlu suda bekleterek kimyasal maddelerden arındırıyor. 

Ancak kimi ev hanımı ise durumu iyice abartarak bulaşık makinesine atarak ve deterjanlayıp yıkadıktan sonra yemeyi tercih ediyor. Endokrinoloji Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ela Keskin, sebze ve meyvelerin nasıl yıkanması konusunda uyarılarda bulunurken, yumurtaların da nasıl temizlenip tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

UZMANLARDAN UYARI: SAĞLIĞINIZLA OYNAMAYIN!

Keskin, yumurtaların deterjanlayıp yenilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Yumurtayı köpükleyerek yıkarsanız eğer kabuğunu yumuşatıp, daha beter içine o maddelerin geçmesini sağlıyorsunuz. Yumurta kabuğundan alınan kalsiyum var, yumurtanın içinde olan. Bu şekilde yapmamak lazım. O şekilde maruz kaldığınız bir ürünü yediyseniz besin zehirlenmeleri olabilir ya da toksik maddeye bağlı zehirlenmeler olabilir. Bunun sonucunda da bulantı, kusma, ishal gibi ciddi bulantılar olabilir." dedi.

MEYVE SEBZELER NASIL YIKANMALI?

Sebze ve meyveleri bulaşık makinesine yerleştirerek yıkamayı tercih edenlerin olduğunu belirten Keskin, gıdaların nasıl temizlenerek yıkanması gerektiği hakkında bilgi verdi. Keskin, meyve ve sebzelerin temizliğine ilişkin, "Meyve ve sebzelerin üzerinde genelde pestisit ilaçlar kullanıldığı için bir mum tabakası olur. Bu tabaka bıçakla soyduğunuz zaman ortaya çıkar. Bizim bundan meyveyi arındırmamız için sirkeli su yapmamız yetmeyebilir. Bu yüzden karbonatlı su yapıyoruz. İlk olarak meyvedeki parafini yok etmek ya da azaltabilmek için karbonatlı suda yıkıyoruz. Daha sonra da mikroorganizmalar için sirkeli su kullanıyoruz. Dışarıdan alıyorsanız en sağlıklısı kabuğunu soyarak yemek."  ifade etti.

Ahşap mobilya renkleri nelerdir? Ahşap mobilya renkleri nasıl seçilir?

İLİŞKİLİ HABER

Ahşap mobilya renkleri nelerdir? Ahşap mobilya renkleri nasıl seçilir?
Yumurtayla yapılan puding tarifi duyanları şaşkına çevirdi! Bu tarifle tatlı krizine son

İLİŞKİLİ HABER

Yumurtayla yapılan puding tarifi duyanları şaşkına çevirdi! Bu tarifle tatlı krizine son
90 kilo veren Güllü'nün uyguladığı diyet gündem oldu!

İLİŞKİLİ HABER

90 kilo veren Güllü'nün uyguladığı diyet gündem oldu!
Canan Karatay'dan hayati risk uyarısı: Sakın bu kapsülleri kullanmayın!

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan hayati risk uyarısı: Sakın bu kapsülleri kullanmayın!
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0