Hamilelerin korkulu rüyası: Preeklampsi'nin gizemi çözüldü! Gebelik zehirlenmesi nedir?

Her yıl 70.000'den fazla annenin ölümüne neden olan halk dilinde gebelik zehirlenmesi olarak bilinen 'preeklampsi'nin gizem çözüldü. Gebelik döneminde sıklıkla görülen anne ve bebeğini ölüme götüren komplikasyonun nedeni ortaya çıktı. Peki gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) nedir? Belirtileri nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde 14 kez Dünya Şampiyonu olan ve 7 Olimpiyat altın madalyası kazanan atlet Allyson Felix hamileliği sırasında gebelik zehirlenmesi yaşadı ve hayatının en zor günlerini geçirdiğini açıklayarak, "Hayatım boyunca vücuduma iyi baktım, vücudum benim aracım oldu ve beni hiçbir zaman gerçekten yarı yolda bırakmadı'' demişti. Felix, normal doğum istediğini ancak hamileliğinin 32. haftasında rutin kontrollerinde yüksek kan basıncı seviyesine ulaştığı ve organ hasarı yaşamaya neden olan gebelik zehirlenmesi sonrasında kızıyla ölümden dönmüştü.

Gebelik zehirlenmesinde herhangi bir belirti vermediğini her şeyin normal gittiğini yalnızca ayaklarının şiştiğini fark ettiğini belirterek, ''çok da endişe duymadım, ancak protein döktüğümü ve kan basıncımla ilgili tüm bu şeyleri öğrendim. Çok korkutucuydu. Ancak ailemiz eve gidebildi" dedi.

HAMİLE KADINLARIN KORKULU RÜYASI: GEBELİK ZEHİRLENMESİ

Her yıl dünya çapında 70.000'den fazla anne ve 500.000 fetüsün ölümüne neden olan gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) herhangi bir belirti vermeden ortaya çıktığı, hatta bazı gebe kadınların doğum sonrasında ilk 6 ay içinde de gebelik zehirlenmesi yaşayabildiği belirtildi.

GİZEMLİ HASTALIĞIN NEDENİ ORTAYA ÇIKTI

Bilim insanlarının yapmış oldukları araştırmalar sonrasında ise gebelik zehirlenmesine neden olabilecek bazı ipuçlarını bulduklarını açıkladı. Rahimde başlayan iltihaplanma, anne ve bebeğin arasındaki yaşamsal bağları tehlikeye attığı, bebeğin ihtiyaç duyduğu besin ve oksijeni sağlayan plasentanın içerisindeki kan damarlarında anormalliğe neden olduğu ortaya çıktı.

Plasentadaki kan akışı anormal olduğunda annenin vücuttaki kan basıncı etkilenir ve hipertansiyona ve sonrasında gebelik zehirlenmesine yol açar.

HAMİLEKYEN KALP 2 KATI KAN POMPALAR

Hamile bir anne bebeğinin kalbine ve plasenta için gerekli kanı temin edebilmek için kalp ekstra çaba sarf ettiğini belirten Cambridge Üniversitesi klinik farmalog ve terapötik profesör Ian Wilkinson, kalbin kan pompalama hızını hamileyken iki katına çıkardığını belirtti.

GEBELİK ZEHRİLENMESİ TEHLİKESİ OLANLAR KİMLER?

40 yaş üstü hamile kadınlar, otoimmün bozukluğu olanlar ve vücut kitle indeksi yüksek olan kadınların gebelik zehirlenmesi riskinin fazla olduğu belirtilirken siyahi kadınların da yüzde 60 oranında gebelik zehirlenmesi yüksek olan kategoride yer aldıkları belirtildi.

GEBELİK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anne ve bebeğini tehdit eden en önemli hastalıkların başında gelen gebelik zehirlenmesinin başlıca belirtisi, kan basıncında ani yükseklik, aşırı kilo alımı, baş ağrısı, bulanık görme, karaciğer enzimlerinde ALT ve AST değerlerinin yükselmesi nefes darlığı, idrarda protein varlığı, mide bulantısı ve kusma belirtiler arasında yerini alır.

GEBELİK ZEHİRLENMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) tanısı için öncelikle annenin kan basıncının normal seviyede olup olmadığı kontrol edilir Gebeliğin 20. haftasından sonra 4 saat aralıklarla ölçülen iki ölçümde büyük kan basıncı 140 ve üzeri, küçük kan basıncının ise 90 ve üzerinde olması gerekir.

Eğer büyük kan basıncı 160 ve üzeri, küçük kan basıncı ise 110 ve üzerine çıktığında tedaviye başlanır. Tanı için tansiyon yüksekliğine idrarda protein kaybı, kan pulcuklarında sayının azalması, karaciğer enzim yüksekliği, böbrek fonksiyon testleri yapılır. 

Bilim dünyasında ortalık karıştı: Deniz tabanında dev solucanlar keşfedildi!

İLİŞKİLİ HABER

Bilim dünyasında ortalık karıştı: Deniz tabanında dev solucanlar keşfedildi!
Her aile için 'Aile Rehberi' hayata geçirilecek

İLİŞKİLİ HABER

Her aile için 'Aile Rehberi' hayata geçirilecek
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0