Bilim adamları uzayda organların ne gibi bir değişim geçirdiğini araştırmak için çığır açan bir deneye imza attı. Uzaya götürülecek canlı doku örneklerinin kendisini yenileyebilmesi için çalışmalara başlandığı öğrenildi.
Bilim adamları uzayda organ yetiştirerek dünyaya getirip nakil yapabilecekleri yeni bir deneye imza attı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 'insan karaciğer dokularının kendi kendine birleşmesi' işlemini test ettikleri öğrenildi.
UZAYDA ORGAN DOKULARININ YENİLENMESİ ARAŞTIRILIYOR
Bilim adamlar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapmış oldukları tıbbi deneyler kapsamında mikro yerçekiminin Dünya'yla karşılaştırıldığında bazı organ dokularında ne gibi bir değişim yaşandığını araştırdı.
KARACİĞER DOKULARI İNCELENİYOR
Çalışmayı yöneten Tammy T. Chang, uzaydaki organlarda ne gibi bir değişim yaşanacağına ilişkin yaptıkları çalışmalar kapsamında, "Bulgularımız, mikro yerçekimi koşullarının Dünya'da yetiştirilenlerden daha iyi farklılaşma ve işlevselliğe sahip karaciğer dokularının geliştirilmesine imkan sağladığını gösteriyor" dedi.
NAKİL İŞLEMLERİNDE ÇIĞIR AÇACAK
Karaciğer nakillerinde büyük bir adım olduğunu belirten Chang, ''Bu geleneksel karaciğer nakillerine alternatif veya destekleyici bir şekilde hizmet edebilecek elverişli karaciğer dokusu implantlarının üretilmesine yönelik kritik bir adımı temsil ediyor'' ifadelerini kullandı.
Uzaya gönderilen organlar kendini yenileyebilirse dünyada yeniden kullanılmak üzere geri getirilebileceği güvenli bir şekilde korunarak nakillerin gerçekleşmesini sağlayacaklarını belirterek, "Amacımız işlevsel dokuları Dünya'ya geri getirmemize olanak tanıyan güçlü koruma teknikleri geliştirmek; bu sayede hastalık modelleme, ilaç testi ve nihayetinde tedavi amaçlı implantasyon da dahil bir dizi biyomedikal uygulamada kullanılabilirler" dedi.
BİR YORUM YAPIN 0