Tuz tüketmezsek ne olur? Uzman isimler açıkladı: Aşırı tuz tüketmek o hastalığa neden oluyor!

Yiyeceklerin daha lezzetli hal almasını sağlayan Türk mutfağının vazgeçilmezleri olan tuz fazla kullanıldığında vücutta birçok hasar meydana getiriyor. Uzman isimler ise günlük tuz tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

İnsan vücudunda geniş bir yere sahip olan tuz tüketimi sağlıklı yaşam için önemli bir yere sahip. BBC Dünya Servisi'nde yayımlanan The Food Chain'de tuzdaki sodyum oranı hakkında bilgileri paylaştı.

ABD'deki Rutgers Üniversitesi beslenme bilimleri profesörü Paul Breslin'in tuz hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

YETERLİ TÜKETİLMEDİĞİNDE ÖLÜME GÖTÜRÜYOR

Tuz yaşamak için gerekli diyen profesör Paul, "Tuz özellikle elektriksel anlamda aktif hücreler için önemli. Bunlara nöronlar, beynimiz, omuriliğimiz, tüm kaslarımız dahil. Aynı zamanda deri ve kemikteki önemli bir madde." diyerek yeterli miktarda sodyum alınmadığı takdirde kişinin ölebileceğini belirtti.

TUZ TÜKETMEZSEK NE OLUR?

Tuz içerisinde bulunan sodyum insan vücudunda yeterli miktarda bulunmadığı halde asabiyet, akılda bulanıklık, reflekslerde zayıflama, kusma, felç ve komaya neden olabilecek hiponatremiye yol açabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü ise yaptığı açıklamada insanların günlük tuz tüketim miktarının yaklaşık 5 gram olacak şekilde tüketilmesi gerektiğini, bunun da 1 tatlı kaşığına denk geldiğini açıkladı.

Dünya genelinde tuz tüketiminin 11 gram olduğu bu durumun ise kişilerde, obezite, kalp hastalıkları, mide kanseri, çeşitli kemik hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarına yol açtığını, 30 ve 40'lı yaşlarda yüksek tansiyonla bağlantılı beyin rahatsızlıklarına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalar kapsamında 1.89 milyon kişinin ise her yıl tuz tüketimi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. 

VÜCUDUMUZ TUZA NASIL TEPKİ VERİR?

Tuzlu besinler tükettiğimizde ise vücudumuzun insan aklını elektriklendirdiğini belirten profesör Breslin, "Tuz kristallerini oluşturan iyonlar sodyum iyonları tükürüğünüzde çözünüyor. Daha sonra bu iyonlar tat dokusu hücrelerine girip, doğrudan hücreyi canlandırıyor ve bu "küçük bir elektrik kıvılcımı yaratıyor." diyerek anlattı.

TUZ TÜKETİMİ YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR

Dünyada bir milyardan fazla kişi yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunları yaşarken tuz tüketimi ile bu durumun önüne geçileceği iddia ediliyor. Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi'nden beslenme ve diyet uzmanı Profesör Claire Collins ise, "Vücudunuzda çok fazla tuz olduğunda vücudunuzun yaptığı ilk şey su tutmak oluyor ve bu ek sıvıyı dolaştırmak için kan basıncınız (tansiyon) artıyor" diyerek sonuçlarından bahsetti.

TUZ TÜKETİMİ NASIL AZALTILIR?

İnsan vücudundaki tuz yoğunluğunun idrar testiyle belli olduğu, tuz tüketiminin ise ülkeden ülkeye değiştiği belirtilirken tuz tüketimini azaltmak için ise Profesör Collins, ekmek, makarna gibi gıda ürünlerinden az olanı tüketmek gerektiğini belirterek, "Kendiniz yemek yapıyorsanız, tuz yerine baharat kullanın" dedi.

En sağlıklı balık pişirme yöntemi hangisi? İşte doğru yanıt...

İLİŞKİLİ HABER

En sağlıklı balık pişirme yöntemi hangisi? İşte doğru yanıt...
Bu tarifi kahvaltıda tüketenin zekası güçleniyor! Canan Karatay'ın akıtma tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

Bu tarifi kahvaltıda tüketenin zekası güçleniyor! Canan Karatay'ın akıtma tarifi!
Tıp dünyasında bir ilk: Kalp krizini önceden teşhis edebilecek cihaz üretildi!

İLİŞKİLİ HABER

Tıp dünyasında bir ilk: Kalp krizini önceden teşhis edebilecek cihaz üretildi!
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0