Tıp dünyasında bir ilk: Kalp krizini önceden teşhis edebilecek cihaz üretildi!

Ölüm oranı yüksek olan kalp krizini önceden teşhis edebilecek yeni bir cihaz üretildi. Kısa bir sürede kalp krizini hızlı bir şekilde tespit etmek için geliştirilen kan testi tıp dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Kalp krizi yaşının giderek düşmesinden sonra bilim adamları kalp krizini erkenden teşhis edebilecek yeni bir kan testi geliştirdiklerini duyurdu. Hızlı ve doğru bir şekilde kalp krizi tespiti yapabilen yeni teste ilişkin Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları ise bu testin yeni ve acil tedavi süreçlerini hızlandırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. 

HIZLI VE DOĞRU BİR ŞEKİLDE TESPİT EDİYOR

Erken teşhisin kalp krizinde zor olduğunu belirten Johns Hopkins Üniversitesi araştırma bilimcisi Peng Zheng ise kalp krizi teşhisine ilişkin, “Kalp krizlerinin hızlı bir şekilde teşhis edilmesi hayati önem taşırken, klinik ortam dışında erken teşhis yapmak çok zor, hatta imkansız hale gelebiliyor. Geliştirdiğimiz yeni teknoloji, bir kişinin kalp krizi geçirip geçirmediğini hızlı ve doğru bir şekilde belirlememize olanak tanıyor.” dedi.

BİR DAMLA KAN İLE TESPİT EDİLECEK

Amerika'da her yıl 800.000'den fazla kişinin kalp krizi geçirdiği ancak krizin tanısını koyabilmek için ise geliştirilen cihazın kişinin kalbinde, kanın test edildiği, yenilikçi nano yapısal ile küçük bir çip bulunuyor. 

Johns Hopkins Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden kıdemli yazar Ishan Barman ise kalp krizi biyomarkerlerinin saniyeler içerisinde görünmesini sağladığı, mevcut testler ile daha kolay bir şekilde kalp krizini tespit edebildiklerini belirtti.

Ishan Barman, gelecek vaad eden cihaz için ise, “Gelecekte, bu teknolojinin el tipi bir cihaz haline getirilmesini umuyoruz. Bir damla kan ile, birkaç saniye içinde teşhis elde edebiliriz”  dedi. 

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp krizinin en önemli belirtilerinden olan göğüste ağrı, baskı ve sıkışmadır. Kişi nefes almakta güçlük çekmeye başlar, kriz anında çene, sırt, mide ve boyun bölgelerinde ağrı oluşur.

Kişiler kriz geçirirken sol kolda bir uyuşma meydana gelir ve midede hazımsızlık, yanma, bulantı ve baş dönmesi meydana gelir. 

Tuz tüketmezsek ne olur? Uzman isimler açıkladı: Aşırı tuz tüketmek o hastalığa neden oluyor!

İLİŞKİLİ HABER

Tuz tüketmezsek ne olur? Uzman isimler açıkladı: Aşırı tuz tüketmek o hastalığa neden oluyor!
Balığı sakın böyle pişirmeyin! Uzmanlardan zehirlenme uyarısı

İLİŞKİLİ HABER

Balığı sakın böyle pişirmeyin! Uzmanlardan zehirlenme uyarısı
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0