Uzmanlardan menopoz sonrası uyarı: 40 yaşından sonra bu hastalıklara dikkat!

Kadınların 40 yaşından sonra menopoz dönemine girmelerinden sonra vücutlarında bir takım değişiklikler yaşanıyor. Amerikalı uzmanlar ise kadınların 40 yaşından sonra ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için ne yapmaları gerektiğini açıkladı.

Kadınlar 40'lı yaşlardan sonra adet döngüsündeki değişiklikler ve menopoz dönemine girmelerinin ardından çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyor. 

New York'ta yer alan Northwell Health'ta yer alan Kardiyolog Stacey Rosen, kadınların 40 yaşından sonra kalp ve damar hastalıklar, kanser riskleri ile mücadele etmeye başladıklarını aktararak, menopoz sürecinde kadınları tansiyon, kolesterol, kilo sorunları yaşayarak bazı ciddi sağlık sorunları ile mücadele etmeye başlıyorlar' diyerek 40 ve 60 yaş arasındaki kadınların sıklıkla koroner kalp hastalıkları sebebiyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

40 YAŞIDNAN SONRA BU HASTALIKLARA DİKKAT

Kardiyolog kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için ise düzenli fiziksel aktivite ve diyet önerisinde bulunurken kanser taramasını da her 40'lı yaşlarına gelmiş kadınlara öneriyor. Son zamanlarda ABD'de yaşayan kadınlarda sıklıkla görülen kolon kanseri ve meme kanseri için tarama yapılması gerektiğini belirten uzmanlar her 10 yılda bir kolonoskopi önerisinde bulunuyor.

KANSER TARAMALARINI İHMAL ETMEYİN

Dallas'taki Texas Digestive Consultants'ta gastroenterolog olan Rajeev Jain ise kolon kanseri ölümlerinin yüzde 90'ının erken teşhis edilmediği için ölümlerin yaşandığını belirterek, "Muhtemelen kolorektal kanser ölümlerinin %90'ı, zamanında kapsamlı bir inceleme yapabilseydik ve yüksek kaliteli bir kolonoskopi yaptırabilseydik önlenebilirdi" dedi.

40 YAŞINDAN SONRA MAMOGRAFİ MUTLAKA OLUNMALI

Amerikalı araştırmacılar kadınların ilk mamografilerini 40'lı yaşlarında çektirmeleri gerektiğini ve sonrasında ise 2 yılda bir tarama yapılması gerektiğini öneriyor. Ancak Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles'taki dahiliye uzmanı Joann Elmore ise kanser taramasının yararlarının yanı sıra zararlarından da bahsederek, yanlış pozitif riskinin de bulunduğunu belirtti. 

Mamografi testinde yanlış pozitif çıkması sonucunda ise doktor Elmore, "Meme kanserinde, 10 mamogramdan birinde anormallik olur ve kadın ek testler için geri çağrılır. Bu, tarama sürecinin bir parçasıdır ve bunu aldığınızda çok fazla şaşırmayın." ifade etti.

HPV AŞISI İHMAL EDİLMEMELİ

Ayrıca kadınlarda son dönemlerde yaygınlaşmaya başlayan rahim ağzı kanseri, vajinal, anal ve oral kanserlere ilişkin ise HPV kaynaklı enfeksiyonlar için yapılan aşılarında 30-44 yaş arasında yapılması gerekiyor.

 

Kanserin sinsi sinsi ilk belirtisi ortaya çıktı! Hangi kanser hangi belirtileri gösteriyor?

İLİŞKİLİ HABER

Kanserin sinsi sinsi ilk belirtisi ortaya çıktı! Hangi kanser hangi belirtileri gösteriyor?

ETİKETLER

Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0