DNA'mızdaki gerçek ortaya çıktı: Aşırı ekmek ve makarna tüketiminin sırrı genlerimizde saklı!

Bilim adamlarının genlerimiz üzerinde yaptığı araştırmada günümüz yaşam şartlarının değişmesiyle birlikte amilaz geninin arttığı ve karbonhidrat tüketiminde büyük oranda arttığını duyurdu.

Günümüzde yaygınlaşan karbonhidrat kullanımına ilişkin bilim adamları şaşırtan bir araştırmaya imza attı. Antik DNA'larımızın ekmek, makarna, pirinç gibi karbonhidrat türlerinin neden diğer besinlere göre daha çok tüketildiğini araştırdı.

800.000 YIL ÖNCESİNE DAYANAN GİZEM

Yapılan araştırmalarda ise, tükürük amilaz geninin ilk kopyalarının yaklaşık 800.000 yıl önce başlamış olabileceği ifade edildi. İnsanların tarıma başlamadan önce nişastayı sindirmemizi sağlayan genleri barındırdığı öğrenildi.

KARBONHİDRAT TÜKETME İSTEĞİ GENLERİMİZDE SAKLI

Amilaz nişastayı vücutta yakıt olarak kullanıp glukoza ayrıştıran sinirim enzimi olduğu,  pankreas ce tükürük bezlerinde üretildiğini ve ekmeğe tadını verdiği öğrenildi. Buffoalo Üniversitesi'nde çalışan evrimsel antropolog Ömer Gökçümen, “Ne kadar çok amilaz geniniz varsa, o kadar fazla amilaz üretebilir ve daha fazla nişastayı etkili şekilde sindirebilirsiniz” dedi.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AMİLAZ GENLERİ ARTTI

45.000 yıl önceden 68 antik insan genomlarını analiz eden araştırmacılar ise tarım öncesi avcı ve toplayıcıların da aynı gene sahip oldukları AMY1 geninin ise Neandertaller ve Denisovalılar'da çoğaldığını ortaya koydu. 

Çalışmanın başyazarı Kwondo Kim ise günümüzde insanların bu gene fazlaca sahip olması nedeniyle, “Genomlarımızdaki ilk çoğalmalar, amilaz bölgesinde önemli bir çeşitlilik için zemin hazırladı ve nişasta tüketiminin yeni teknolojiler ve yaşam tarzlarının ortaya çıkmasıyla birlikte önemli ölçüde artmasıyla insanların değişen diyetlere uyum sağlamasına olanak tanıdı.” ifadelerini kullandı.

Yılların araştırması tamamlandı! Yarım kaşık zeytinyağı çağın hastalığını tedavi ediyor

İLİŞKİLİ HABER

Yılların araştırması tamamlandı! Yarım kaşık zeytinyağı çağın hastalığını tedavi ediyor
110 yıllık Kuranı Kerim nice savaşlar gördü! Dededen torununa kutsal miras

İLİŞKİLİ HABER

110 yıllık Kuranı Kerim nice savaşlar gördü! Dededen torununa kutsal miras
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0