Son yıllarda ülkemizde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülmeye başlayan kansızlık konusunda uzman isimler uyarıda bulundu. Her 2 kişiden birinde kansızlık yaşanırken bireylerin beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.
Günümüzün yeni rahatsızlıklarından olan özellikle kadınlarda görülen kansızlık toplumsal bir sorun haline dönüştü. Geçmeyen enfeksiyon ve yorgunluk kişiyi agresif bir ruh hali, aşırı uyku hali ve zihin bulanıklığı, nefes darlığına sürüklese de uzmanlar kan testi yapılması konusunda kişileri uyarıyor.
KANSIZLIK ÇOCUKLARDA GELİŞİM GERİLİĞİNE NEDEN OLUYOR
Çocuklarda kansızlık belirtileri hakkında konuşan Prof. Dr. Cangül, “Demir eksikliği bağışıklık sistemimizi de yakından etkilediğinden çok sık hastalanan çocukların mutlaka demirine bakılmalıdır. Bunun yanında çocuklarda ağız köşelerinde yaralar, ağlarken nefessiz kalma (katılma) durumları görülebilir. Çocuklarda gelişim geriliği ve bilişsel fonksiyonlarda gerileme de önemli belirtiler arasındadır. Demir eksikliği okul başarısında düşme ya da iş performansında azalmaya neden olabilir. Derslerinde başarısız, öğrenme güçlü olan çocuklarınızda mutlaka demir eksikliğini sorgulayın. Demir eksikliğinin teşhisi ve tedavisinin yapılması çocuğunuzun geleceğini değiştirebilir” dedi.
YAŞLILARDA KANSIZLIK KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Yaşlı nüfus oranının artmasıyla birlikte beslenme yetersizliğine ve altta yatan kronik hastalıklar nedeniyle demir eksikliğinin arttığını işaret eden Dr. Cangül, “İleri yaşta daha fazla görülen kan hastalıklarıyla birlikte mide bağırsak kanserleri riski artar. Bu sebeple yaşlılarda kansızlığın ciddiye alınması ve mutlaka detaylı incelemenin yapılması gerekir” açıkladı.
GEBE KADINLARDA DEMİR EKSİKLİĞİNE DİKKAT
Demir eksikliği nedeniyle kadınların gebelik dönemlerinde zor bir süreç yaşadığını belirten Cangül, “Demir eksikliği olan bir gebe kadının bebeğinin de demir eksikliği geliştirme riski vardır. Çünkü demir depoları boş bir anne adayı bebeğine yeteri kadar demir aktaramaz. Ayrıca bu kadının erken doğum yapma, düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riskleri de artmaktadır. Gebede demir eksikliğini önlemek, bebeğe ait riskleri de önleyebilir. Bu amaçla Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ve çocuklara demir desteği sağlayan ‘Demir gibi Türkiye’ projesi, bebekler arasında demir eksikliği sıklığını düşürmede etkili olmuştur. Bunun dışında gebelere de demir desteği verilerek demir eksikliğinin önlenmesi amaçlanmaktadır” ifade etti.
BEBEKLERDE 2 YAŞINDAN SONRA KANSIZLIK BAŞLIYOR
İlk iki yıl bebeklerde ve ergenlik döneminde kansızlık sorununa karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, “Erken çocukluk dönemi ve ergenlik dönemleri hızlı büyüme, artan demir ihtiyacını da beraberinde getirdiğinden, demir eksikliği için en riskli gruplar arasındadır. Bir insanın kilo başına 70 cc kan yapması gerekir. 2 yaşına kadar ve ergenlik döneminde büyüme çok hızlı olduğu için vücuttaki kan üretimi bu hızlı büyümeye yetişemez. Bu dönemlerde çocuklarda aşırı düzeyde kansızlık görülebilir” ifade etti.
DEMİR EKSİKLİĞİNDEN NASIL KORUNULUR?
Beslenme düzeninin kansızlıkta büyük bir rol oynadığını belirten uzmanlar ilk 1 yaşta bebeklere inek sütü verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. İlk 6 ay anne sütünün önemini belirten uzmanlar demir bakımından zengin gıdaların tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
BİR YORUM YAPIN 0