Ölüm oranı en yüksek kanserlerin başında geliyor! Türkiye'de binlerce yeni vaka tespit edildi

Günümüzde sigara kullanımına bağlı olan ve giderek yayılan akciğer kanserine ilişkin veriler endişe verici hale gelmeye başladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Ayperi Öztürk kasım ayında 'Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı' kapsamında akciğer kanserine yakalanan kişi sayısı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı'nın son bir yıl verilerine göre 31 bin kişiye yeni akciğer tanısı konulduğu ortaya çıktı. Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Ayperi Öztürk kasım ayında 'Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı' olduğunu ve Sağlık Bakanlığı verilerini incelediklerini duyurdu.

1 YILDA 31 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANDI

Doç. Dr. Ayperi Öztürk Sağlık Bakanlığı'nın kanser verilerine göre son 1 yılda 31 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı koyulduğunu belirtti. Verilere göre 25 bine yakın kişide ise akciğer kanserine bağlı ölüm yaşandığını belirtti.

Doç. Dr. Ayperi Öztürk akciğer kanserinin dünyada ve Türkiye'de ölüm oranı en yüksek olduğu ve ilk sırada yer aldığını belirterek, "2022 yılı verilerine göre dünyada yaklaşık 2,5 milyon yeni akciğer kanseri tanısı konulmuş olup, bunların 1,8 milyon kadarı akciğer kanserine bağlı ölüm olarak bildirilmiştir. Bu oldukça yüksek bir rakam. Ülkemizde ise son 1 yılda Sağlık Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 31 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almış. Yine ölümlere baktığımızda ise 25 bine yakın akciğer kanserine bağlı ölüm bildirilmiştir" dedi.

SİGARA KULLANIMI KANSERDE BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR

Sigaranın akciğer kanseri için en önemli risk faktörleri arasında olduğunu belirten Dr. Ayperi Öztürk, "Ancak sadece sigarayla sınırlı kalmadığını, tütün ve tütün ürünlerini kapsadığını söylemek daha doğru olacaktır. Sigaranın dışında nargile, özellikle elektronik sigaralar yine bu maruziyetin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Aslında sadece sigara içenler değil, içmeyenler de etkilenmektedir. Mesela bebeklerde, sigara içen annenin ya da içen babanın yanında yaşamak, anne aracılığıyla tensel temas nedeniyle de sigara içerisindeki nikotin ve benzeri yabancı maddeler ya da kanserojen maddelerden geçmektedir" ifade etti.

ELEKTRONİK SİGARALARDAKİ BÜYÜK TEHLİKE

Elektronik sigara kullanımının da kanser için ciddi tehlike oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Öztürk, "Son dönemde özellikle gençler arasında popüler olarak 'Sigara içmiyorum ama ben elektronik sigara içiyorum' gibi bir algı yaratılmış durumda. Halbuki elektronik sigara içerisinde, sigaranın içinde olan nikotinin dışındaki kimyasal maddeler kadar zararlı kanserojen ve kimyasal maddeler bulunmaktadır. Gençler arasında sık tercih ediliyor ancak oldukça yanlıştır. Kesinlikle bu tür tütün ve tütün ürünlerini asla kullanmamak gerekir. Bir başka çevresel faktör de aslında hava kirliliği, radon gazı, asbest gibi tozsal maruziyetler. Özellikle deprem bölgesinde depremden sonra ortaya çıkan asbest tozları da ileriki yıllarda kanserojen madde olarak çıkabilecektir" dedi.

AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TANI ÖNEMLİ

Akciğer kanserinin erken dönemlerde şikayet vermediğini belirten Dr. Ayperi Öztürk, "Bu nedenle yavaş seyreder ve geç dönemde genellikle hastalarımız tanı almaktadır. Erken teşhis konulduğunda önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık, yaklaşık yüzde 70 oranında sağ kalım mevcuttur. Hatta bunu çok erken tanı dediğimiz; enstitü aşamasında yakaladığımızda yüzde 100 olmakta. Hastalığın tedavisi için yeni tedavilerden, immünoterapi ve hedefe yönelik tedavilerden bahsedebiliriz. Aslında halk arasındaki başka bir deyişle aşı tedavileri ve akıllı ilaçlar bu gruba dahil olmaktadır" dedi.

Canan Karatay ''En tatlı zehir'' diyerek uyardı: Beyni uyuşturuyor! Ağzınıza bile sürmeyin

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay ''En tatlı zehir'' diyerek uyardı: Beyni uyuşturuyor! Ağzınıza bile sürmeyin
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0