Dünya genelinde depresyonun giderek arttığı ve 280 milyon insanın depresyon ile mücadele ettiği ortaya çıktı. Türkiye'de ise bu oranın giderek arttığı ve hastaların çoğu toplumda damgalanmamak için tedavi olmadıkları öğrenildi.
Dünya genelinde depresyon görülme oranında yaşanan artışın uzmanlar tarafından endişe verici olduğu belirtildi. Psikiyatri Bilimleri ve Araştırmaları Derneği (PİBAD) Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafaoğlu yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre 280 milyon insan depresyonla yaşıyor. Kadınlar erkeklere göre iki kat daha fazla depresyona giriyor. Depresyon oranlarındaki artışın en önemli sebebi ise sosyoekonomik şartlardaki kötüleşme, art arda yaşanan önemli hayat olayları ve stres” dedi.
VAKALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU TEŞHİS EDİLEMİYOR
Türkiye'de ise depresyonun giderek yaygınlaştığını ve yüzde 9 oranında olduğunu belirten Dr. Karamustafaoğlu ise, vakaların büyük çoğunluğunun teşhis edilemediğini vurguladı.
'HASTALAR DAMGALANMAK İSTEMİYOR'
Toplumda damgalanmak istenmediklerini belirten Dr. Karamustafaoğlu, “Türkiye’de depresyon tedavisinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla Psikiyatri Bilimleri ve Araştırmaları Derneği, Viatris Türkiye’nin şartsız desteği ile “Hayata Varım” isimli hastalık farkındalık projesini geliştirdi. Bu proje, bireylerin profesyonel yardım almaktan ve ruh sağlıkları hakkında açıkça konuşmaktan kaçınmasına neden olan yaygın toplumsal damgalama da dâhil olmak üzere, ruh sağlığı ile ilgili sağlık hizmetlerine erişimi geciktiren ve hatta bazı durumlarda engelleyebilen önemli bariyerleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor” ifade etti.
BİR YORUM YAPIN 0