Medipol Sağlık Grubu’ndan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, yaşamı tehdit eden ciddi bir alerjik reaksiyon anafilaksiyi anlattı. Nacaroğlu, 21 Kasım Dünya Anafilaksi Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.
Medipol Sağlık Grubu’ndan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, anafilaksinin hayatı tehdit edebilecek ciddi bir alerjik reaksiyon olduğunu belirterek farkındalığın ve erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Anafilaksinin belirtilerini tanımak, nedenlerini öğrenmek ve doğru müdahale yöntemlerini bilmek, hayat kurtarmak adına büyük bir rol oynadığını vurguladı.
ANAFLAKSİDE ARTIŞ
Alerjik reaksiyonların en ciddi türü olan anafilaksi, hayati risk taşıyan bir durumdur. Prof. Dr. Nacaroğlu, "Son 10 yılda alerjik şok vakalarının sıklığı yedi kattan fazla artış göstermiştir. Genetik yatkınlık, küresel ısınma, işlenmiş gıdaların artışı ve kimyasal maddelere daha sık maruz kalma gibi çevresel faktörler bu artışı tetikliyor." ifadelerini kullandı.
BELİRTİLER VE ACİL MÜDAHALE ÖNEMİ
Anafilaksi sırasında bağışıklık sistemi, alerjene karşı aşırı tepki verir ve bu durum hızlı bir şekilde dudak veya yüz şişmesi, nefes darlığı, mide bulantısı ve hatta kalp durması gibi belirtilere yol açabilir. Prof. Dr. Nacaroğlu, "Bu belirtilerle karşılaşıldığında hızlı bir şekilde adrenalin otoenjektörleriyle müdahale edilmesi gerekir. Tedavide gecikme, ölümcül sonuçlar doğurabilir." diye uyardı.
ANAFLAKSİYİ TETİKLEYEN ALERJENLER NASIL SAPTANIR?
Alerjik reaksiyona neden olan maddelerin tespit edilmesinde deri testleri ve kan testleri büyük önem taşır. Prof. Dr. Nacaroğlu, alerji cilt testlerinin her yaşta güvenle uygulanabildiğini ve sonuçların hızlı bir şekilde alındığını vurgulayarak, bu testlerin uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini belirtti.
KORUNMA YOLLARI VE ADRENALİN ENJEKTÖRLERİ
Anafilaksiden korunmak için alerjenlere maruziyetten kaçınılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nacaroğlu, "Alerjik bireylerin adrenalin otoenjektörlerini yanlarında taşıması hayati önem taşır. Bu cihazlar, acil durumlarda hayat kurtarabilir." dedi. Özellikle açık alanlarda ve tesislerde adrenalin otoenjektörlerinin bulundurulması gerektiğini belirten Nacaroğlu, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Nacaroğlu, anafilaksi farkındalığının artırılmasının bireylerin ve toplumun sağlıklı bir geleceği için kritik bir rol oynadığını ifade etti.
BİR YORUM YAPIN 0