Bluetooth kulaklıklar, son yıllarda özellikle gençlerin gün içerisinde kulağından hiç çıkarmadığı bir cihaz haline geldi. Yapılan bir araştırmaya göre bluetooth kulaklıkların tiroit nodülleri üzerinde potansiyel bir etkisi olabileceğini ortaya koydu.
Bluetooth kulaklıklar, günümüzde müzik dinlemek, telefon görüşmeleri yapmak ve podcast dinlemek için sıkça kullanılan pratik bir araçtır. Ancak, bu cihazların sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda birçok soru işareti bulunmaktadır. Bluetooth kulaklık kullanımının sağlık üzerindeki etkileri, bilim insanları ve sağlık uzmanları tarafından yapılan araştırmalarla değerlendirilmektedir. Scientific Reports dergisinde yayımlanan yeni bir çalışması, Bluetooth kulaklıkların uzun süreli günlük kullanımının tiroit nodüllerinin gelişme riskiyle "güçlü bir şekilde bağlantılı" olduğunu ortaya koydu. Konuyla ilgili olarak ise; Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz önemli açıklamalarda bulundu.
"BLUETOOTH KULAKLAR TİROİTLERE SİNSİ SİNSİ ZARAR VERİYOR"
Araştırma, Bluetooth kulaklıkları sıkça ve uzun süre kullanan bireylerin, tiroit bezinde anormal büyümelere neden olan nodüllerin oluşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ise bu verilerin çok önemli olduğunu belirtti.
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla BüyükgebizBüyükgebiz radyasyonun etkilerinin her geçen gün yeni veriler ortaya koyduğunu; "Tiroit dokusunun radyasyonla karşılaştığında tepki verme olasılığı daha yüksektir. Çernobil felaketinden sonra tiroit kanseri ve otoimmün tiroit hastalıklarında bir artış gözlemlenmişti. Bunun yanı sıra, radyasyonun yalnızca tiroit sağlığı üzerinde değil, beyin sağlığı üzerinde de etkiler yaratabileceği düşünülüyor. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, cep telefonları ve Bluetooth kulaklıklarının yaydığı radyasyonun, hormonları etkileyebileceğini ve hatta erken ergenlik gibi gelişimsel değişikliklere yol açabileceğini ortaya koymuştur. Bu durum, beyne yakın cihazlardan yayılan radyasyonun potansiyel zararları hakkında endişeleri artırmaktadır" cümleleriyle açıkladı.
Bluetooth Kulaklıkların Potansiyel Zararları:
- Işitme Kaybı: Yüksek ses seviyesinde uzun süreli kullanım, her türlü kulaklıkta olduğu gibi işitme kaybına neden olabilir. Bluetooth kulaklıklar da bu riskten muaf değildir.
- Kulak Enfeksiyonları: Özellikle kulak içi tipteki bluetooth kulaklıklar, kulak kanalında nem birikmesine ve bu da bakterilerin üremesine yol açarak kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.
- Elektromanyetik Radyasyon: Bluetooth cihazlar, düşük seviyede de olsa elektromanyetik radyasyon yayarlar. Uzun süreli maruziyetin potansiyel sağlık etkileri üzerine yapılan çalışmalar hala devam etmektedir. Ancak, mevcut bilimsel veriler, bu radyasyon seviyesinin sağlığa önemli bir zarar vereceği yönünde güçlü kanıtlar sunmamaktadır.
BİR YORUM YAPIN 0