Fast food, 7'den 70'e ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketiliyor. Fast food tüketiminin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri uzun yıllardır tartışılıyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Yüksel, fast food türü beslenmenin tehlikeli zararını açıkladı.
Obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilen fast food, şimdi de beynimiz üzerindeki zararlı etkileriyle gündeme geliyor. Son yapılan araştırmalar, fast food tüketiminin öğrenme güçlüğü, hafıza kaybı ve hatta daha ciddi nörolojik hastalık riskini artırdığını ortaya koyuyor. Prof. Yüksel, yeme alışkanlığının fiziksel ihtiyaç olduğu kadar duygusal yönünün de bulunduğuna dikkati çekti.
Fast food yiyeceklerin insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Yüksel, şu bilgileri paylaştı:
"Bu besinler, vücudumuzdaki yağ dokusunu artırıyor. Yağ dokusu miktarı ne kadar çok artarsa salgılanan leptin (tokluk hormonu) miktarı o oranda artmaktadır. Artan bu leptin miktarı normalde beynimizde doyma dürtüsünün oluşması için gerekli uyarıyı sağlamak zorunda ancak leptin miktarı belli düzeyin üstüne çıktığı zaman doyma merkezinin çalışmadığını görüyoruz. Yani beynimiz doyma sinyalini algılamamaya başlıyor.
"HAFIZA SORUNLARI ORTAYA ÇIKIYOR"
Algılamamaya bağlı olarak açlık durumumuz devam ediyor ve tokluk durumuna geçemiyoruz. Bu durumda yemek yeme alışkanlığını sürdürerek daha obez oluyoruz. Bu durumdan beyinsel fonksiyonlar da etkilenebiliyor. Fast food türü beslenme, öğrenme bozuklukları meydana getirmeye başlıyor.
Bunun yanı sıra hafıza sorunları ortaya çıkıyor. Şeker metabolizmasının da bozulmasına bağlı olarak özellikle Alzheimer gibi çeşitli nörolojik hastalıkların ortaya çıkmaya başladığını görebiliyoruz."
Merih ÖZTÜRK 18 saat önce
makarna yeyin bolca.....
sen 1 gün önce
zaten almiyorum tat vermiyor