Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasaya göre aile hekimlerinden bazı işlemler için alınacak sağlık raporları artık ücretli olacak.
Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren TBMM Genel Kurulunda 9 Ocak'ta kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yasaya göre yabancılara sunulan hizmetler, sertifikası olan aile hekimlerince mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Öte yandan atılım payı, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi içinse 20 lira ödeme yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetlerindeki katılım payını, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilenler içinse yüzde 50'ye kadar azaltmaya yönelik yetkili olacak.
AİLE HEKİMİ RAPORU ÜCRETLİ OLACAK
Yasa aynı zamanda aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücret karşılığında hastalara bakmasına olanak tanıyacak. En dikkat çeken detay ise aile hekimlerinden alınan bazı raporlar ücretli hale gelecek. Örneğin ehliyet raporu için başvurulması durumunda belli bir miktar ödeme yapılması talep edilecek. Raporlar karşılığı toplanan ücretler ise döner sermayeye aktarılacak.
Ay başı itibariyle özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puan şeklinde uygulamaya alınacak.
İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026 tarihine kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, belirtilen süreyi 31 Aralık 2027 tarihine kadar uzatmaya yetkili olacak.
BİR YORUM YAPIN 0