Bahar aylarının korkulu rüyası Alerjik rinite karşı Prof. Dr. Mahir İğde'den önemli tavsiyeler

Bahar aylarında tırmanışa geçen ve hem çocuklar hem de yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan Alerjik rinit, insan sağlığını ve yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlık. Halk arasında ‘Bahar gribi’ ya da ‘Saman nezlesi’ olarak da bilinen Alerjik rinitten korunmanın yolları nelerdir? İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, Alerjik rinite karşı alınması gereken önlemleri sıraladı.

İlkbahar mevsiminde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarının başında "bahar gribi" ya da "saman nezlesi" olarak bilinen "alerjik rinit" geliyor. Hem yetişkinler hem de çocuklarda görülebilen alerjij rinit, günlük yaşamın kalitesini düşüren alerjik bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu hastalıktan korunmanın yolları nelerdir? İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

"BAZI MEVSİMLERDE DAHA BELİRGİN OLARAK ORTAYA ÇIKABİLİR"

Burun mukozasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan alerjik rinitin özellikle bahar aylarında ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. İğde, "Alerjik rinit (mevsimsel alerjik rinit), genellikle küçük yaşlarda başlar. Belirli bir alerjen ile karşılaşıldığı zaman, şikayetler ortaya çıkar. Alerjik rinit belirtileri, yıl boyu sürebilir veya çoğunlukla bahar aylarında olmak üzere bazı mevsimlerde daha belirgin olarak ortaya çıkabilir. Burun akıntısı, tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Polenler, özellikle Nisan’dan Temmuz’a kadar, yaz sonu ve sonbahar başında artar. Özellikle sabah 07:00-10:00 akşam 19:00-22:00 arasında daha yoğun salınır. Bu saatlerde dışarıya çıkıldığında ya da evde camları açıldığında özellikle de rüzgarlı havalarda polenler içeri girer. İlkbaharın erken dönemlerinde ağaç polenleri, ilkbaharın ilerleyen aylarında ve yaz başında çayır polenleri, yaz ortasından sonbahara kadar da yabani ot polenleri bu şikayetlere neden olabilir." diye konuştu.

ALERJİK RİNİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerjik rinitin belirtilerini sıralayan Prof. Dr. İğde, "Bu hastalığın belirtileri; burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, sulu, berrak burun akıntısı, burunda kaşıntı, göz zarı iltihabı, hapşırma, göz yaşarması, gözlerde kaşıntı, geniz akıntısı, damakta ve gırtlakta kaşıntı, boğazda gıcık, horlama, genizden konuşma, kronik öksürük, orta kulakta basınç problemleri, kulakta dolgunluk hissi, koku alamama, baş ağrısı, ikincil sinüzit, otit ve adenoid oluşumuna zemin hazırlama, sebep olma şeklinde açıklanabilir" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİNE DİKKAT

Alerjik rinitin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. İğde, şöyle konuştu:

"Alerjik Rinit çocuklarda uyku sorunları, okulda ve oyunda konsantrasyon güçlüğü, akademik başarıda düşüş,  alerjik rinitli çocuklar burun tıkanıklığı nedeniyle gece rahat uyuyamadığı için gündüz sersemlik, yorgunluk, iştahsızlık ve okulda başarısız olabilir. Burun tıkanıklığı uzun süre devam ettiğinde yüzde şekil bozukluğu olabilir.  Burun tıkanıklığına bağlı olarak çocuklarda kulak problemleri ve kronik sinüzit gelişebilir. Ayrıca alerjik rinit yüksek oranda astımla birliktedir. Eğer alerjik rinit iyi tedavi edilmezse astım gelişimini tetikleyebilir. O nedenle erken dönemde teşhis konulması,  tedavisinin iyi bir şekilde yapılması ve izlenmesi çok önemlidir."

"EN ÖNEMLİ TEDAVİ YÖNTEMİ ALERJİYE NEDEN OLAN MADDEDEN UZAK DURMAK"

"Dikkatli ve iyi bir hikaye, aile öyküsü tanıda en önemli kısımdır." diyerek hastalığın tanı sürecini değerlendiren Prof. Dr. İğde, "Alerjiye neden olan maddeleri belirlemek için deri testleri yapılabilir. En önemli tedavi yöntemi alerjiye neden olan maddelerden uzak durmaktır.  Özellikle astımı olan çocuklarda hemen doktora başvurulmalıdır. Ancak, çocuğunuzun alerjik rinit belirtileri varsa, belirtiler şiddetliyse veya uzun sürüyorsa, çocuğunuzun uyku veya okul başarısı etkileniyorsa da bir doktora başvurmanız gerekir." tavsiyelerinde bulundu.

ALERJİK RİNİTTEN TAMAMEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Alerjik rinitten tamamen kurtulmanın mümkün olmadığının da altını çizen Prof. Dr. İğde, "Özellikle hasta uzaklaşamayacağı bir alerjenin etkisi altındaysa, örneğin son yıllarda şehirlerde yaşayan insanlarda alerji görülme oranı arttı. Bunun en temel nedeni ise hava kirliğinin büyük şehirlerde daha yoğun olması. Hava kirliliği nedeniyle alerjik olan bir hastanın bu ortamdan tamamen uzaklaşması beklenemez. Ancak günlük hayatta alınabilecek bazı önlemlerle şikayetleri önemli ölçüde azaltmak mümkün." dedi.

EV TEMİZLİĞİ YAPARKEN DİKKAT

Bu noktada bazı önlemlerin yeterli düzeyde koruma sağlayacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. İğde, şu ifadelere yer verdi:

"Ancak alınan tedbirlerle şikayetleri azaltmak mümkün. Özellikle çimleri keserken ve ev temizliği yaparken polen maskesi takmak çok önemli. Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirin ya da bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun. Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin, özel nevresim takımları kullanın. Yatağınızın baş tarafı yukarı kaldırılmış bir şekilde uyuyun. Özellikle dengeli ve az karbonhidratlı beslenin. Odanızı nemli tutmak için buharlı oda nemlendiricilerinden kullanıyorsanız nemlendiricide mantar ürememesine dikkat edin. Toprak ve ev bitkilerinin özellikle köklerinde yaşayan ve ‘mold’ adı verilen küfler etrafa yayılarak alerjilere neden oluyor. Mold’ların üremesine engel olmak için ev bitkilerini mümkün olduğunca az sayıda tutun."

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0