
Sakız çiğnemenin sağlık üzerindeki etkisini mercek altına alan araştırmacılar, yeni bir araştırmayla tıp dünyasını şaşkına çevirdi. Araştırmalar, sakız çiğnerken vücuda giren on binlerce mikroplastiklerin, DNA'ya zarar vererek genetik yapıyı bozduğunu ve bu durumun kanser riskini artırabileceğini gözler önüne seriyor.
Birçok kişinin çantasından, çekmecesinden ve cebinden eksik etmediği sakızlar, zararsız bir alışkanlığın parçası gibi görünse de son yapılan araştırmalar "sakız" ve "kanser" arasındaki korkutucu bağlantıyı gözler önüne serdi.
DailyMail'de yer alan habere göre; içerisinde çeşitli tatlandırıcılar ve aroma vericiler bulunan sakızların yapımında kullanılan maddeler, plastik içeren polimerlerden meydana geliyor. Çiğnediğimizde ise bu maddeler hızla tükürüğe karışıyor ve mikroplastik salınımına neden oluyor.
Araştırmalar, söz konusu mikroplastiklerin insan vücuduna girmesiyle birlikte DNA'ya ciddi zararlar verebileceğini ve uzun vadede kanser gelişme riskini artırabileceğini gözler önüne seriyor.
"AMACIMIZ KİMSEYİ TELAŞLANDIRMAK DEĞİL"
Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) Mühendislik Profesörü ve baş araştırmacı Sanjay Mohanty, konu hakkında şöyle konuştu:
"Amacımız kimseyi telaşlandırmak değil. Bilim insanları mikroplastiklerin insan vücudu için güvenli olup olmadığını henüz bilmiyorlar. İnsanlar üzerinde yapılan bir deney yok, ancak plastiğe günlük maruz kalmamızın farkındayız ve araştırmalarımız bu konuyu incelemeyi amaçlıyor"
2 FARKLI DENEY YAPILDI
Çok ses getiren araştırmada iki farklı deney gerçekleştirildi. Buna göre araştırma ekibi marketlerden alınan 5 marka sentetik ve 5 marka doğal sakızı test etti. İlk deneyde, her denek 7 farklı sakız parçasını çiğnedi ve her 30 saniyede bir tükürük örneği alındı. İkinci deneyde ise, her sakız parçasından salınan mikroplastiklerin hızını ölçmek için 20 dakikalık bir süre boyunca periyodik olarak tükürük örnekleri elde edildi.
Elde edilen örnekler çerçevesinde her gram sakızdan ortalama 100 mikroplastik salındığı, bazı parçaların ise gram başına 600 mikroplastik içerdiği gözlemlendi.
Araştırmacılar, ortalama bir insanın yılda 160 ila 180 adet sakız çiğnediğini ve belirtilen miktarın da yaklaşık 30.000 mikroplastik tüketimine neden olduğunu ifade ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0