Kardiyoloji Uzmanından önemli tavsiye: Kalp krizi anında aspirin çiğneyin!

1990 yılından itibaren kalp krizine bağlı 40 yaş ve altı ölümler her yıl yaklaşık yüzde 2 oranında artış gösteriyor. Kardiyoloji Uzmanı Doktor Hüseyin Özdil, tüm dünyada büyük bir tehdit oluşturan kalp krizi riskinin nedenlerine ve kalp krizi anında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Son yıllarda kalp hastalıkları ve kalp krizi vakalarındaki ciddi artış büyük bir endişeye neden oluyor. Öyle ki Türkiye'de veriler her yıl yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bu vakaların da yüzde 66'sının ölümle sonuçlandığını ortaya koyuyor. Özellikle genç yaşta da görülmeye başlanan ve her yaş aralığını kapsayan kalp krizi vakalarına karşı uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doktor Hüseyin Özdil, bu artışın nedenlerine ve kalp krizi anında yapılması gerekenlere dikkat çekerek önemli bilgiler verdi.

GÖĞÜSTEKİ AĞRI HİSSİNE DİKKAT!

Her ağrının kalp krizi olmadığına ancak göğüsteki ağrının en önemli belirti olduğuna dikkat çeken Dr. Özdil, "Ağrının karakteristik özelliklerinden biri göğüsün orta bölgesinde sıkıştırıcı, baskı tarzında ve yanıcı özellikte olması. Bununla birlikte eşlik eden semptomlar vardır. Soğuk terleme, bulantı, kusma, bu ağrının göğüs bölgesinden kollara omuzlara, çeneye ve aynı zamanda boyun ve sırt bölgesine yayılması en önemli özelliğidir" diye konuştu.

Kalp krizi anında kişinin sakinliğini koruması gerektiğine işaret eden Dr. Özdil, kişinin yalnızsa hemen 112'yi araması gerektiğini belirtti. 

RİSK FAKTÖRLERİNİ SIRALADI

Kalp krizine neden olan risk faktörlerine değinen Dr. Özdil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz majör ve minör risk faktörleri olarak ikiye ayırıyoruz. Yüksek tansiyon, kolesterol, sigara, diyabet, yaş en önemli faktörler arasında yer alıyor. 40 yaş ve altı kalp krizleri ve buna bağlı genç ölümler çok karşılaştığımız bir hadise. Bunlar tamamen kişilerin beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzlarıyla alakalı. Kullanmış oldukları sigara, elektronik sigara, maalesef madde kullanımı, enerji içecekleri, hazır gıdalar, fast foodlar bunların hepsi kalp krizini tetiklemekte."

"KALP KRİZİ SEMPTOMLARI GÖSTEREN KİŞİ ASPİRİN ÇİĞNEMELİ"

Kalp krizi semptomları gösteren kişinin aspirin içebileceğini söyleyen Dr.Özdil, önemli tavsiyelerde bulundu. "Kriz anında kişi, göğüste ağrı, baskı, soğuk terleme gibi şikayetler yaşıyorsa, ulaşabileceği bir yerde aspirin varsa çiğneyerek suyla yutması gerekmektedir." diyen Dr. Özdil, "Daha sonra 112’yi arayıp bir sağlık kuruluşundan yardım talep etmesi gerekir. Kalp krizi çok detaylı tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve ilk müdahalesi mutlaka paramedikler tarafından yapılmalıdır" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Diyet kahvaltılık tarifi: Peynirli ve maydanozlu diyet omlet tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Diyet kahvaltılık tarifi: Peynirli ve maydanozlu diyet omlet tarifi
Parkinson tedavisinde yeni yöntemler: Hastalık belirtileri azalıyor

İLİŞKİLİ HABER

Parkinson tedavisinde yeni yöntemler: Hastalık belirtileri azalıyor
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0