
Sağlıklı bir besin kaynağı olarak sofralarda kendine yer bulan kuşkonmaz, vitamin, protein ve mineraller açısından zengin bir etkiye sahip. Peki, kuşkonmaz nasıl tüketilmeli, sağlık için önemi nedir? The New York Times, kuşkonmaz hakkında merak edilen detaylara uzman görüşleriyle yer verdi.
Dünya çapında oldukça popüler olan ve sayısız faydasıyla adından söz ettiren "kuşkonmaz", lezzeti ve besin değeri yüksek olması sebebiyle mutfaklarda yaygın olarak tercih ediliyor. Çözünebilir lifli yapısı ve kolay pişirme yöntemleriyle sofraların vazgeçilmezi haline gelen kuşkonmaz gerçekten faydalı mı?
Dünyanın en prestijli gazetelerinden The New York Times, kuşkonmaz ve besin değeri konusunu yeniden gündeme getirdi.
BAĞIRSAKLARI KORUYOR
Austin'deki Teksas Üniversitesi'nden diyetisyen Elizabeth Klingbeil, kuşkonmazın midede sindirilemeyen, ancak bağırsaklara ulaşarak mikrobiyomun iyi bakterilerini besleyen bir tür probiyotik lif olan inülin içerdiğini söylüyor ve "Bu bakteriler bağırsakta iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan bileşikler üretiyor" ifadelerini kullanıyor. Zamanla, aşırı enflamasyon kolon kanseri başta olmak üzere kronik gastrointestinal hastalık riskini artırabilir.
GÖZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ BİR ETKİ SAĞLIYOR
Ayrıca kuşkonmaz, gözün retinasının merkezi kısmı olan makulayı koruyan lutein ve zeaksantin adı verilen antioksidanlar içermektedir. Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Profesör Richard van Breemen, konu hakkında "Makula, net ve renkli görmemize yardımcı olur" değerlendirmesinde bulunuyor.
İYİ BİR K VİTAMİNİ KAYNAĞI
Arizona Üniversitesi'nden diyetisyen Vanessa da Silva ise "Kan pıhtılaşma faktörlerinin işlev görebilmesi için K vitaminine ihtiyaç vardır" diyerek kuşkonmazın iyi bir K vitamini kaynağı olduğunu belirtiyor. 6 adet kuşkonmaz sapı yaklaşık 40 mikrogram K vitamini içerir, bu da günlük ihtiyacın yaklaşık yarısını karşılamaktadır ve bu da kanın pıhtılaşması, yani kesik veya yaralanmalarda kanamanın durdurulması için gereklidir.
BUHARDA PİŞİRMEYİ YA DA KIZARTMAYI TERCİH ETMELİSİNİZ
Kuşkonmazı hazırlarken buharda pişirmek veya kızartmak en doğru pişirme yöntemleri arasındadır. Baylor Tıp Fakültesi'nden uzman Nancy Moran bu görüşü destekler nitelikte "Kuşkonmaz nasıl hazırlanırsa hazırlansın sağlıklıdır, ancak vücudunuzun besin değerlerini maksimum düzeyde emmesini istiyorsanız, onu fırında pişirmek veya buharda pişirmek en iyisidir" diyor.
Ayrıca kuşkonmaz, sindirim sırasında idrar yoluyla atılan kendine özgü bir koku yayan kükürt bileşikler içermektedir. Bundan dolayı kuşkonmaz yedikten sonra idrarda oluşabilen garip koku normal bir durumdur.
BİR YORUM YAPIN 0