Halk ozanı Aşık Veysel 122. doğum gününde sevgi ve saygıyla anılıyor.
Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu bugün 122. doğum gününde çeşitli etkinliklerle anılacak. Türküleriyle bugün hala yaşatılan Aşık Veysel Şatıroğlu’nun doğumunun üzerinden 122 yıl geçti.
Aşık Veysel olarak bilinen asıl adı “Veysel Şatıroğlu” olan usta ozan, 25 Ekim 1894 yılında Sivas'ta doğdu ve 21 Mart 1973'te hayatını kaybeden Aşık Veysel'in bugün doğum günü. Türkiyenin en büyük ozanlarından olan Aşık Veysel doğumunun 122. yılında sevgi ve saygıyla anılıyor. Halk ozanı Dünyaya gelişini ‘Hayatım, herkes gibi değil. Hayatım, öyle bir doğuş ki, annem koyun sağmadan gelirken yol üzerinde dünyaya gelmişim. Orada kadınlar çarşafla, şununla, bununla sarmış, eve getirmişler beni.’ sözleri ile anlatmıştır.
AŞIK VEYSEL KİMDİR?
1894 yılında doğan Aşık Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanıdır. Sivas’ın Sivrialan köyünde doğan Aşık Veysel Şatıroğlu, çiftçi bir babanın oğludur. Aşık Veysel Şatıroğlu’ın iki kız kardeşi de köyde yayılan çiçek hastalığına yakalanarak ölürken Aşık Veysel Şatıroğlu, 7 yaşındayken yakalandığı aynı hastalıkta iki gözünü de kaybetti.
Babasının aldığı bağlama ile önce başka ozanların şarkılarını çalıp söyleyen Aşık Veysel Şatıroğlu, 1930 yılında Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı ve birçok ili gezmeye başladı. Bir dönem Köy Enstitülerinde saz hocalığı yapan Aşık Veysel Şatıroğlu, 1965 yılında özel bir kanunla maaş almaya başladı. 1970’li yıllarda Selda Bağcan, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi müzisyenlerin Aşık Veysel Şatıroğlu’nun deyişlerini düzenleyerek söylemeleriyle herkes tarafından bilinen Aşık Veysel Şatıroğlu, 1973 yılında akciğer kanseri yüzünden hayatını kaybetmiştir.
Devlet Opera ve Balesi 2014 yılında Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ölümünün 41. yılı anısına Dostlar Beni Hatırlasın isimli bir oyun sahneye koymuştur.
BİR YORUM YAPIN 0