29/30/31Aralık-01 Ocak tarihlerinde CNR EXPO İFM 11. Hall'de 130 markayı tüketici ile buluşturmaya hazırlanan Zeruj Festival için geri sayım başladı...
Türkiye'nin ilk muhafazakar festivali olan Zeruj, 11. kez kadın emeğini tüketici ile buluşturmaya hazırlanıyor. Festivalin Genel Koordinatörü Zehra Özkaymaz her festivalde kendi rekorunu kıran festivali ve markaları şöyle anlatıyor; “Biz her fikre açığız ve herkesin zevkine değer veriyoruz. O’cu ya da Bu’cu diye ayırmadan herkesin kültürüne değer veriyoruz. Çeşitliliği zenginlik addediyoruz ve bu zenginlikten besleniyoruz. Ayrımlar yaparsak eğer, bu kaynağımızın önünü kesmiş oluruz.”
Biz de yasemin.com ekibi olarak Zeruj'un kapısını çaldık ve 11. Zeruj Outlet Shopping Festivali'n bilinmeyenlerini sorduk..
- Zehra Hanım, ilk olarak size klasik gelen o soruyu sorsak; Zeruj nedir?
2014 yılında, 600 metrekare bir serada, 60 kadın girişimcinin katkısıyla bir festival olarak başlayan, 'Muhafazakar Giyim Festivali' sosyal medyanın da etkisiyle büyüdü. 2016'nın son ayında, CNR Expo'da 5 bin metrekarede bir fuar haline geldi.
İki yılda, kadın girişimciye verdiğimiz destekle, ürünlerini pazarlayacakları, yeteneklerini sergileyecekleri bir alan kurarak Zeruj'da bir aile olduk.
On farklı festival düzenledik ve her birinde bir sosyal sorumluluk projesini de Zeruj'a eklemeye büyük özen gösterdik. Hem komşuluk ilişkilerine sosyal bir platformda değer vererek yeniden hatırlayacağımız hem de Türk aile gelenek ve göreneklerine önem vererek Zeruj'un samimi yapısını her zaman korumaya özen gösterdik.
Festivalde, hoşgörü ve sabrı elden bırakmadan güler yüzümüzle gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. Son festivalde 85 bine ulaşan katılımcı sayısının CNR'da 100 bin olmasını bekliyoruz.
- Zeruj denilince akla ilk olarak da bu geliyor. Siz, güler yüzle misafirlerinizi ağırlamayı ve onlarla bire bir ilgilenmeyi çok seviyorsunuz. Festival alanında bunu hayata geçirmek zor oldu mu?
Bu zor ve sancılı süreçlerden geçtik. Çünkü daha öncesinde, muhafazakar bayanlar, siyasi ya da sosyal sebeplerle evlerinde kendi kabuklarına çekilmiş bir hayat yaşamak zorunda kaldılar. Başörtülü kadınlarımızın bir şeyi başarması istenmiyordu ve 80'li yılların kadınları - kızları olarak bu sancılı sürecin çocuklarıyız hepimiz.
Bu süreçten çıkarak sosyal hayata katılan kadınlar bir başarı patlaması yaşadı. Toplumsal hayata yeniden uyum konusunda onlar da belirli oranda mesafe katettiler. Elbette ilk zamanlarda, isteklerinde, beklentilerin de ya da ürünlerinde abartı durumlarla karşılaştık.
'Abartı' olan her şeyi Allah'ın izniyle iki yılda törpüledik. Şimdi daha minimalist, sade ve daha şık bir moda oluşmasını da sağladık. Zeruj, muhafazakar modayı önemli bir noktaya taşıyan en önemli kilometre taşlarından birisi oldu. Pazarın beslenmesinde de önemli bir katkı oldu.
- Butikler dışında, büyük firmalardan da Zeruj'u takip edenler var mı?
Her zaman kontak halinde olduk. Şu an, büyük firmalar da Zeruj'da stand kuruyorlar. Tüketici ile üreticinin bir araya geldiği fuar, artık büyük yalnızca tasarımcı ve butikler değil, büyük firmaları da bünyesinde barındırıyor. Bomonti'de üretim yapan firmaların yanı sıra burada, Instagram’da dört beş parça üretirken bugün marka olan kadın girişimcilerin ürünlerini bir arada tüketiciye sunuyoruz.
- Peki, Türkiye'deki bu pazarı yurtdışına taşımayı düşünüyor musunuz?
Elbette, biz iki yılda kendini kanıtlayan ve birçok kadın girişimciye de imkanlar sağlayan bu pazarı Ortadoğu'da da en iyi şekilde sürdürebilmeyi hedefliyoruz. Zeruj'un bugün ilk hedeflerinden birisi, İstanbul'un muhafazakar giyimin başkenti yapabilmek.
- Burada Dubai'yi önemsediğinizi her fırsatta dile getiriyorsunuz. Arap firmalarından Zeruj'a katılmak isteyenler oluyor mu?
Elbette ama biz bu noktada, Türkiye'de üretilen ürünlerin ihraç edilmesini istiyoruz. Bizim ürünlerimizin Arap pazarında kendine yer bulmasını ve üreticilerimizin de bu noktada pazarlamalarını geliştirmelerini ön planda tutuyoruz. Türk ekonomisinin kazanmasını istediğimiz için, Zeruj'a yurtdışından bir marka almıyoruz.
- Peki, Arap misafirleriniz var mı?
Evet, önemli sayıda Arap misafiri Zeruj'da ağırlıyoruz. Tabi ki sadece Arap misafirlerimiz olmuyor. Almanya'dan günü birlik gelen misafirimiz oldu. En unutamadığım hikayelerden birisi, Katar'dan bir prensesti sanırım; Ali Ağaoğlu'nun 'AGA' plakalı aracıyla geldiler. Bir tespih standından 5 bin TL'lik alışveriş yaptı.
- Ekonomiye değinmişken, Zeruj tanıtımlarında Türkiye ekonomisini ve Türk Lirası'nın önemini vurgulayan afişler dikkat çekiyor? Zeruj'da misafirlerinizi neler bekliyor?
Zeruj'da öncelikle sembol olarak, muhafazakar bir Türk kızının duruşunu sergiliyoruz. Bu nedenle, festivalin de bir dik duruşun sembolü olması yönünde önemli çalışmalar yapıyoruz.
Tüm komşularımız sıkıntı içindeyken, Dolar ve Euro almış başını giderken, Zeruj'a özel geliştirdiğimiz projede; festival alanında kuracağımız 'döviz bürosu'nda Dolar ya da Euro bozduran misafirlerimize vereceğimiz kupon ile, festival alanındaki firmalardan ekstra yüzde 10 indirim kazanacaklar.
- İkinci bir proje olarak da 1Mama 1Umut projesi de festivalin sosyal sorumluluk projelerinden birisi. Bu, bir STK ile ortak yürüttüğünüz bir proje mi?
Bir kap bir mama tamamen Zeruj'a ait özel bir proje. Festivale katılan misafirlerimizden en az bir mama almalarını rica ediyoruz. Elbette istedikleri kadar da getirebilirler. Bu tamamen Zeruj tarafından uzun vadede yapılması planlanan 'Zeruj Bakımevi' aracılığı ile de özellikle sınır bölgelerindeki mülteci çocuklara aktarılacak. Çünkü, 20.490 bebek Halep'te kuşatma altında. Bu proje ile ulaşabildiğimiz kadar yavruya ulaşmaya çalışacağız.
Yarın: Zeruj alışveriş sırrını ilk kez açıkladı!
yasemin.com
SOSYALBİRBELAA 7 yıl önce
SENA SEVER hangi gün orada onu görmeyi çok istiyorum ?
İsimsiz 7 yıl önce
Adresi ögrenebilirmiyim zeruj festivali nerede
asiye 7 yıl önce
Cumartesi kaça kadar aciksiniz
yolcu 7 yıl önce
giriş ücretlimi acaba
duygu 7 yıl önce
kadınlar için harika bir festival mutlaka gitmeliyim :)