ODTÜ'den mezun olan Aslı Aksoy, Amerika'da yediği kuşkonmazdan sonra kariyerini bir kenara bırakarak kuşkonmaz yetiştirmeye başladı.
37 yaşındaki işletme mezunu Aslı Aksoy, Muğla'nın Ula ilçesinde 42 dönümlük arazide 6 kadınla birlikte kuşkonmaz üretiyor.
New York'ta yediği kuşkonmazla hayatını değiştiren Aksoy, "Toprakla uğraşmak bana hep çocukluğumdan bu yana cazip gelmişti. Başka üniversite okudum ama okuduklarım bana burada da gerekli oluyor" diyor.
Aksoy, Türkiye'de tilkişen, tilki kuyruğu, acı ot, sarmaşık ve yabani kuşkonmaz olarak bilinen kuşkonmaz hakkında gerekli bilgileri Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda'daki üreticilerle irtibata geçerek öğrenmiş.
Kuşkonmazın folik asit açısından önemli olduğunu söyleyen Aslı Aksoy, Türkiye'deki ziraat mühendisleriyle çalışmış. 3.5 dönümlük arazide deneme yapan Aksoy, üretimde başarılı olunca işini büyütmüş. Aksoy'un en büyük tüketicisi ise Almanya'ymış. Türkiye'de 500 dönümlük arazide üretim ile Eskişehir'de birinci olduğunu söyleyen üretimci, 42 dönümle de ikinci sırada yer aldıklarını belirtiyor.
Genç üretimci konuşmasına, "Balıkesir 30 dönümle üçüncü. İrili ufaklı kuşkonmaz üreticisi ülkemizde 5'i geçmez. Türkiye'de geçen yıl 120 ton kuşkonmaz üretildi. Bu seneki beklenti 180 ton." diye devam etti.
Kurduğu şirkette kuşkonmazın kilosunu 35 liraya satan Aksoy, şirketine 'Eli Belinde' adını vermiş. Sebebi ise: Eli Belinde'yi geleneksel motiflerden, kilim ve halılardan biliyor olmamız. Aynı zamanda temel olarak kadını doğurganlığını, verimi ve bereketi temsil etmesi.
BİR YORUM YAPIN 0