Ramazan ayının gelmesi ile orucu bozan ya da bozmayan durumlar merak konusu oldu. Pek çok kişi orucunun hangi durumlarda bozulabileceğini ya da hangi durumlarda bozulmayacağını araştırmaya başladı. Bizde bu konularla ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını araştırdık. İşte orucu bozan ve bozmayan durumlar...
Her Ramazan'da olduğu gibi bu Ramazan'da da en çok tartışılan ve merak konusu olan konulardan biri orucu bozan ve bozmayan durumlar oldu. "Yasemin.com" ekibi olarak bu konular hakkında kafanıza takılan soruları cevaplamak için orucu bozan ve bozmayan durumları derledik.
UNUTARAK YEMEK İÇMEK
Oruçlu olduğunu unutarak bir şeyler yemek içmek orucu bozmaz. Ancak kişi eğer yiyecekler ağzındayken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarması gerekir.
DİŞ FIRÇALAMAK
Diş fırçalamak orucu bozmaz ama boğaza kaçan su ve diş macunu kalıntıları orucun bozulmasına neden olur.
KUSMAK
Eğer istem dışı bir şekilde kusuluyorsa bu orucu bozmaz. Ancak kişinin kendi müdahalesi sonucu kusma eylemi gerçekleşmişse ve bu ağız dolusu bir haldeyse oruç bozulur.
GÖZ DAMLASI KULLANMAK
Gözlere sıkılan göz damlasının bir kısmı gözlerin kırpılması ile dışarıya atılır. Geri kalan kısmı ise göz ile burun boşluğunda buluna kanallar tarafından emiliyor. Çok ama çok az bir miktarı ise sindirim kanallarına ulaşıyor. Bu bilgiler dahilinde göz damlasının orucu bozmadığı biliniyor.
BURUN DAMLASI KULLANMAK
Burun damlasının çok az bir kısmı, mideye ulaşıyor. Bu nedenle burun damlası kullanmak orucu bozmuyor.
DİLALTI HAPI KULLANMAK
Dilaltı hapının içinde bulunan maddeler, ağız içinde emildikleri için mideye ulaşmazlar. Bu nedenle dil altı hapları orucu bozmaz.
HER GÜN HAP KULLANMAK ZORUNDA OLMAK
Sağlık sorunları nedeniyle her gün hap kullanmak zorunda kalan kişiler, oruç tutmak zorunda değildir. Ancak hastalığı geçtikten sonra tutmadığı günleri kaza etmesi gerekir.
İĞNE YAPTIRMAK, SERUM TAKILMASI VE KAN VERMEK
Gıda takviyesi olarak yapılan iğneler orucu bozmaktadır. Ancak gıda takviyesi olmayan ve tedavi amacı ile yapılan iğneler, orucu bozmamaktadır. Aynı şekilde kan vermek ve serum almakta aynı hükme tabidir.
TENE MERHEM VE KREM SÜRMEK
Tene merhem ve krem sürüldüğünde ten, bu maddeleri çok yavaş bir şekilde emer. Diğer yandan tene merhem ve krem sürmek bedene bir gıda girmesi anlamına gelmemektedir. Bu nedenle merhem ve krem sürmek orucu bozmamaktadır.
DİYALİZE GİRMEK
Eğer hastaya herhangi bir sıvı madde verilmeden hemodiyaliz gerçekleştiriliyorsa oruç bozulmaz. Ancak diğer diyaliz çeşitlerinde, vücuda gıda içerikli sıvı verilirse oruç bozulur.
BİR YORUM YAPIN 0