Kütahya'da nereler gezilir? Kütahya'nın yöresel yemekleri nelerdir?

Kütahya'da sonbaharın gelmesiyle geleneksel olarak Kütahyalı kadınların toplanıp "imece" usulü ile yufka, erişte, salça, tarhana, turşu, pekmez gibi kışlık yiyeceklerin hazırlanması başladı. Peki, Kütahya'da nereler gezilir? Kütahya'da hangi yiyecekler meşhurdur? İşte, Kütahya'nın gezilmesi gereken meşhur yerleri ve yöresel yemekleri...

Çinisi ile meşhur olan Kütahya şehri, sonbaharda gezip görmeniz gereken rota adreslerinin içerisinde yer almaktadır. Antik çağlardan beri kullanılan köklü bir şehir olmasından dolayı tarihi yapısı bakımından güçlüdür. Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümünde yer alan Kütahya'nın İstanbul'a olan mesafesi yaklaşık 4 saattir. Tavşanlı, Gediz, Hisarcık, Dumlupınar en önemli ilçeleri olarak bilinir. Peki, Kütahya'da nereler gezilir? Kütahya'da hangi yiyecekler meşhurdur? İşte, Kütahya'nın gezilmesi gereken meşhur yerleri ve yöresel yemekleri...

KÜTAHYA'DA GEZİLECEK YERLER

Eski Kütahya Evleri

Eski Kütahya Evleri

Kütahya evleri, iki ya da üç katlı ahşap evlerdir. Payandalarla desteklenmiş çıkmaları, büyük kapıları ve kafesli pencereleri ile Anadolu mimarisinin nadide emsallerindendir.

Çini Müzesi

Çini Müzesi

Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen kütüphane restore edilerek 5 Mart 1999 tarihinde Çini Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Dönenler Mevlevihanesi

Dönenler Mevlevihanesi

Dönemin evliyalarının yattığı Dönenler Mevlevihanesi, akustik bir mekan olmasıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. İç dekoru tamamen ahşap ile kaplanmıştır. İkinci kata çıkan dayanıklı ahşap merdivenlere sahiptir. Mevlevihane içerisinde ayrıca 11 kabir bulunmaktadır.

Kütahya Konağı

Kütahya Konağı

Kütahya Konağı, tüm konakseverlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Benzersiz mimarisi, tarihi dokusuyla döşenmiş odaları ve içinde kurulu yer sofralarında veya masalarında yöresel yemekleriyle Kütahya gezinizde kendinizi şımartabilir güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.

Kütahya Yöresel Kıyafetleri

Kütahya Yöresel Kıyafetleri

Şehir merkezi girişinde yer alan çinili vazonun sembolüne yakın duran yöresel kıyafetli bir kadın bir erkek heykeli ilginizi çekebilir.

Kütahya Çinili Vazo sembolü

Kütahya Çinili Vazo sembolü

Şehir merkezi olduğunu gösteren bu sembol, Kütahya'da seramiğin ve çininin meşhur olduğunu işaret ediyor. Şehir merkezinin tam ortasında yer alan bu çinili vazo havuzunun önünde resim çektirebilirsiniz.

Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi

Meşhur Kütahya Kalesi, gittiğiniz zaman mutlaka görülmesi ve fotoğrafının çekilmesi gereken yerler arasındadır.

Germiyan Konağı

Germiyan Konağı

Germiyan Konak'ı eski zamanlarda şehzadelerin eğitim görmek için kullanıldığı konak olarak biliniyor.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

 Müze içerisinde Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültür ve tabiat varlıkları sergileniyor.

Yıldırım Beyazid Han Ulu Cami

Yıldırım Beyazid Han Ulu Cami

Yıldırım Beyazid Han Ulu Cami, cami içerisinde avlusu bulunmadığı halde, Kütahya’nın en büyük ve tek padişah camisidir. 

Rüstem Paşa Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

Rüstem Paşa Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

Kütahya'ya özgü hediyelik eşya satın alabileceğiniz Rüstem Paşa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri Azam-ı Rüstem Paşa tarafından 1550 senesinde yaptırıldı.

Evliya Çelebi Müzesi

Evliya Çelebi Müzesi

Kabrinin nerede olduğu bilinmeyen önemli kişi Evliya Çelebi,1681 yılında vefat etmiştir. Onun adına yapılan Evliya Çelebi müzesi ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Çinili Cami

Çinili Cami

Görkemli bir yapıya sahip Çinli Cami, Masmavi taş görselliğiyle Kütahya'da gidilmesi ve ibadet edilmesi gereken bir cami olarak ön görülmektedir. Çinili Cami, Orta Asya Türk mimarisinden örnek alınarak ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırıldı.

Murat Dağı

Murat Dağı

Kütahya'nın Gediz ilçesi sınırları içerisinde bulunan Murat Dağı Kayak Merkezi'nde, hem kayak hem termal keyfini sevdiklerinizle beraber çıkartabilirsiniz. Kayak, termal turizme canlılık kazandıran bu yer, Türkiye'deki nadir bölgeler arasında yer alıyor.

KÜTAHYA'NIN YÖRESEL YEMEKLERİ NELERDİR?

Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki sonbahar hazırlıkları Kütahyalı kadınların toplanıp "İmece" usulü yaptığı kışlık yiyecekleri için hazırlıkları başladı.

Kışlık yiyecekler için kazanların yakıldığı Muratlı köyünde ocak kurulup, odun ateşinde kaynattıkları domates ve biberleri, kış için salçalarını yapan Kütahyalı kadınlar, gözleme ve erişte için yufkaları da "İmece" usulü açtı.

Doğal yetişen ürünler kullandıklarını şu sözlerle: "Son güz aylarında bahçemizden domatesi, biberi ve salatalıklarımızı topluyoruz. Kışın yemek için güzelce yıkayıp fıçılarımıza dolduruyoruz. Domateslerimizi topluyor, salça yapıyoruz. Eşimiz, dostumuz, komşumuz ve akrabalarımız tarhanalarımızı, yufkalarımızı yapıyoruz. Kış gelince de çoluk çocuk, eş, dost afiyetle yiyoruz." ifade ettiler.

İstanbul'da ucuz çeyizlik alacağınız yerler

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'da ucuz çeyizlik alacağınız yerler
Amasya'da ne yapılır? Amasya'da gezilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Amasya'da ne yapılır? Amasya'da gezilecek yerler
Ordu'da gezilmesi gerekenler yerler

İLİŞKİLİ HABER

Ordu'da gezilmesi gerekenler yerler

BİR YORUM YAPIN 2

Fatma 1 yıl önce

Kütahya'nın en önemli gezilmesi gereken ilçesi Çavdarhisar (Aizonai Antik kenti) dır...

Mustafa Bilgin 5 yıl önce

En önemli ilçeleri derken kriter nedir Kaplıcalarıyla, kestanesiyle, Fasulyesi, Halısı,Kerestesi,Seraları ile Kütahya'nın Tavşanlıdan sonra ikinci büyük ilçesidir. Uşak iline bağlanma isteği ortaya atılınca mı hep dikkate alınacak. Tanıtımda hiç bahsedilmemiş teessüflerimle...