Günümüzde Fas tarafından devlet üniversitesine dönüştürülen Karaviyyin Cami, geçmişten son döneme İslami ilimlerde eğitim verilmesi sebebiyle dünyanın ilk üniversitesi olarak biliniyor. İşte, haberin ayrıntıları...
Murabıtlar dönemi zamanında, 1062'de Marakeş'in başkent olarak seçilmesiyle daha da ehemmiyet kazanan Karaviyyîn Camii, 1196'da Fas hakimiyetine dayalı Meriniler döneminde ise İslami eğitimlerin verilmeye başlanmasıyla medrese olarak kullanılmıştı.
Medrese ile kullanılmasıyla beraberinde Karaviyyin Cami'si yalnızca Mağrib bölgesinde olmaması bir yana, tüm İslam medeniyetinde ilmi hayata yön veren bir anlam kazanmıştı. Karaviyyin Cami, kazandığı yetkinlik ve eğitim seviye derecesinin öğrenim seviyesine oranla artmasıyla kimi araştırmacılar tarafından dünyanın ilk üniversitesi olarak belirlendi.
Karaviyyin Cami, Fas'ın 1956'da bağımsızlığını ele almasından sonra geleneksel dersliklerin organize edildiği bir üniversite halini aldı.
859 yıllarında İslam dünyasındaki ilk önemli eğitim merkezi olan Karaviyyîn Cami’yi inşa ettiren zengin bir ailenin kızı olan Fatıma, ilk müslüman kadın üniversite kurucusu olarak biliniyor.
BİR YORUM YAPIN 0