Karadeniz Bölgesi'nde her yıl yaz mevsimi öncesi yüksek kesimlerde yetişen dağ çileğine vatandaşlar büyük ilgi gösterirken kilosu ise 120 TL’den satıldığı öğrenildi. İşte, haberin ayrıntıları...
Özellikle ormana yakın bahçelerde yetişen ve toplaması meşakkatli olan dağ çileği yol kenarlarında ve açık pazarlarda satan köylü vatandaşların toplama işçiliğine göre maliyetinin çok ucuz olduğunu dile getirdiler. Genellikle reçel olarak kullanılabilecek ebatlarda olan bu çilek Karadeniz Bölgesi'nin en değerli meyvesi olarak listenin başında yerini alıyor.
Dağ çileğinin genelde reçel yapmak için satın alındığını ifade eden reçel pazarlayıcısı Cemile Kaya, “Her yıl özenle toplanan dağ çileklerimizi sipariş edenlere ve yol kenarlarında vatandaşlara satıyoruz. Kilosunu ise 120 TL’den veriyoruz. Toplaması o kadar zahmetli ki inanın o fiyat bile az. Bahçede ot altlarında olan çilek el yardımıyla aranarak bulunuyor ve bu çileğin taliplisi de çok. Bu aylarda toplanan çileği alanlar genellikle reçel yapımında kullanıyor. Lezzetini bilenler bizimle pazarlık dahi yapmadan alışverişini yapıyorlar. Yılda sadece 1 ay toplanıyor. Bölgede doğal yetişen ve adeta şifa kaynağı olan dağ çileklerini toplayan kadınlar, kışlık reçellerini hazırlıyorlar. Fatsa ve Çatalpınar ilçelerinde siparişe göre çilek topluyor ve satıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
BİR YORUM YAPIN 0