Hatay'ın Yayladağ ilçesindeki Beyaz Kumsal mevkisinden 20 metre boyunca başlanan dalış, günümüzde aktif olmayan volkanik Kel Dağı'nın içerisine girildiği sıralarda su mağarasının ortaya çıktığı haberi herkes tarafından merak uyandırmaya başladı. Peki su mağarasının özellikleri nedir? İşte, tüm ayrıntıları ve görüntüleriyle Hatay'da bulunan su mağarası...
Türkiye'nin en kalabalık on üçüncü şehri olan Hatay ili, gün geçmiyor ki farklı bir hikayelere, buluşlara konu olmasın. Hatay'da bulunan Kel Dağı, coğrafik özelliklerinin yanı sıra mitolojide ve bölgede bütün uygarlıklara tanık olmuştur. Mitolojideki adının ise Cebel-i Akra olduğu bilinmektedir. Su altı oluşumları bakımından zengin olduğu araştırılan Kel Dağı'nda, su mağarası buluşu yapılmadan önce profesyonel dalgıçlar bir araya gelmiştir.
SU MAĞARASI ÖZELLİKLERİ
Mağaranın 2. büyük galerisinde 0-5 metre derinlikte dikit, sarkıt ve sütunlar mevcut olmakla beraberinde hava ciğerlerinde travertene benzer oluşumlar dalgıçlar tarafından gözlenmiştir. Dikitlerin ve sarkıtların peri bacalarını andırdığı söylenmektedir. Mağara içerisinde karidesler, akyalar, vatozlar, eşkina, mığrı, müren, kardinal balıkları, gölge balıkları mağaranın içinde görülen başlıca canlıların olduğu da kayıtlara geçmiştir.
130'a yakın irili ufaklı mağara, kovuk, baca gibi oluşumları bulunduran su mağarası bu zamana kadar denk gelinen mağaraların en büyüğü olarak tespit edilmesi beraberinde mağaranın ismine Büyük Mağara denilmektedir.
Son zamanlarda Büyük Mağara dahil olmak üzere birçok mağarayı, ulusal ve uluslararası çapta tanıtma çalışmaları yapan ilgililer, dalış meraklılarını bu mağaraya çekmek için mağara görsellerini ve özelliklerini amacına uygun tanıtıyor.
BİR YORUM YAPIN 0