Duaların geri çevrilmediği Arife gününde yapılması faziletli ibadetleri ve duaları sizler için derledik. Arife günü için Peygamber Efendimiz (SAV) hangi duayı tavsiye etmiştir? Arife günü 1000 ihlas suresi okunmalı mı? Teşrik tekbiri getirmenin fazileti ve arife günü sevap olan ibadetler nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.
'Arife' terimi, aslen Hac mevsiminin olduğu ay yani Kurban Bayramı'nın bir gün öncesi olan Zilhiccenin 9. günüdür. Günahların affı ve Allah (c.c)'a yakın olabilmek için bol bol ibadet edilmesi gereken bu kıymetli günde hacılar başta olmak üzere Arafat'ta 'Lebbeyk' diyerek yalvarırcasına dualar edilir. Fakiri, zengini, dili, ırkı fark etmeksizin Allah rızası için tek bir yürekte toplanan Mümin kimselerin tıpkı mahşer gününde olacak olan kalabalık toplulukla beraber dualar ve telbiyeler edilir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye niteliğinde bulunduğu bir uyarıda "Duanın faziletlisi, arife günü yapılanıdır." (Beyheki) buyurarak, arife günü dua etmenin çok feyizli ve kıymetli olduğuna vurgu yapmıştır. Allah (c.c)'un duaların kabul olacağını müjdelediği 4 kıymetli gece vardır. Bunlar: Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Terviye gecesi, Arife gecesidir.
Öte yandan Arife günü, duaların en makbul olduğu gün olmasının yanı sıra günahlardan sakınıldığı takdirde tövbelerin de kabul olunabileceği bir rivayette şöyle geçmektedir: Arife günü Resulullahın (sav) yanında bulunan bir genç, kadınları düşünüyor ve onlara bakıyordu. Efendimiz (sav) eliyle birkaç defa gencin yüzünü kadınlardan çevirdi. Genç yine onları düşünmeye başladı. Efendimiz (SAV): ''Kardeşimin oğlu, bugün öyle bir gündür ki, bugünde herkesin kulağına, gözüne ve diline sahip olursa günahları bağışlanır'' buyurdu. (Müsned)
ARİFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Her Müslümanın Arife gününde muhakkak teşrik tekbiri getirmesi gerekir. Sabah namazından bayramın son gününün ikindi vaktine kadar, farz namazları kıldıktan sonra selam verip (ara vermeden ve konuşmadan oturur vaziyetteyken) 1 defa Allahu ekber Allahu ekber La ilahe illallahhu vallahu ekber. Allahu ekber velillahil hamd diyerek teşrik tekbiri getirmelidir.
Manası: Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur.
- Kabir ziyaretleri yaparak, ölülerin ruhları için dua ve sureler okunmalıdır,
- Kuran-ı Kerim okunmalı, bol bol zikir çekilmelidir,
- Arife gününe hürmet gösterip her türlü günahtan uzak durmalı, kalbi temizlemeye çalışılmalıdır,
- Gün içerisinde bol bol dua edilmeli ve istiğfarlar çekilmelidir,
- 1000 adet ihlas-ı şerifin okunmasının faziletli olduğu bilinmektedir.
Manası: Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
- 1- De ki; O Allah bir tektir.
- 2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
- 3- Doğurmadı ve doğurulmadı
- 4- O 'na bir denk de olmadı.
Peygamber Efendimiz (SAV)'in arefe günü okunmasını tavsiye ettiği dua olarak ''Allahümmec'al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran'' tekrarlanılabilir.
Duanın manası: Allah'ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah'ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.
Celal Ses 1 yıl önce
Allah razı olsun Bizleri aydınlattınız Bzlere Hatırladttınız
mehmet ali 1 yıl önce
Doğru yazılışı bu şekilde.Eksik yazılmış.. “Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri." “Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver." "Amin''
Ahmet 2 yıl önce
Arefe sadece kurbanın bir önceki gunudri ramazanda arefe yoktur bu ibadetler kurbandaki güne aittir
Cansel 3 yıl önce
Oruç tutuyorum Allah kabul etsin