Batman'daki Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında farklı tarihsel dönemlerden eserlerin yer aldığı Hasankeyf Müzesi, ziyarete açıldı.
Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, kültürel varlıkları koruma kurtarma çalışmaları ile baraj gölü sahasında yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması nedeniyle inşa edilen Hasankeyf Müzesi'nde sergilenmeye başladı. 73 bin metrekare alan üzerine inşa edilen, 4 bin metrekaresi kapalı alandan oluşan müzede, Hasankeyf'in yanı sıra Batman, Mardin, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'daki kurtarma kazılarında çıkarılan Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Ortaçağ, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 1453 eser yer almaktadır.
Proje hakkında açıklama yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altınel, "Müze iki katlı ve teşhir salonları var. Ilısu Barajı kapsamında Batman, Diyarbakır, Mardin ve civarında, Ilısu Barajı etkileşim alanında kalan höyüklerin yanı sıra diğer şehir ve köylerden elde edilen birçok eserin sergilenmesi için yapılan bir müze. Özellikle Hasankeyf eski yerleşim alanındaki birçok eseri Arkeopark'a naklettik. Bunların orijinalinin birebir küçültülmüş maketlerini de burada sergiliyoruz. Misafirlerimizin bu müzeyi görmelerini istiyoruz. Belki eski Hasankeyf'i görme imkanları olmayacak ama Hasankeyf'i hissetmek istediklerinde bu müzemizi gezerek, Hasankeyf'i çok daha fazlasıyla yaşayacaklarını düşünüyorum..."
"Müzemiz Prehistorik dönemden başlayarak Roma, Artuklu, Osmanlı dönemlerinden birçok eseri barındırıyor. Aynı zamanda Hasankeyf'in güncel ile kültür ve sanatsal yaşamını, estetiğini içinde barındırıyor. Dolayısıyla müzemiz iki yönlü. Hem arkeolojik bir müze hem de etnografik özelliklere sahip. Bu özelliklere sahip olması nedeniyle yörenin geçmişten günümüze her türlü kültürünü yansıtma özelliğine sahip bir müze. Alanın mimarisiyle birleşen, bütünleşen bir yapıya da sahip olması ayrıca bir güzellik katıyor. "Kültür varlıkları açısından Hasankeyf'i ve Hasankeyf bölgesinde Ilısu Barajı kapsamındaki birçok arkeolojik eseri kurtarıp Arkeopark alanına taşıyarak veya müzemizde koruma altına alarak önemli bir işe imza attığımızı düşünüyorum. 1453 eser sergide ama hala depolarımızda buraya taşımaya devam ettiğimiz, restorasyonları devam eden eserler var. Onların da buraya taşınmasıyla yaklaşık 4 binin üzerinde arkeolojik buluntu burada sergilenmiş olacak."
BİR YORUM YAPIN 0