Yüzyıllardır kültürümüzün bir geleneği olan geline kırmızı kuşak bağlamak yöreden yöreye farklı anlamlar taşıyor. Yeni evlenecek kızların merak ettiği kuşak bağlama töreni hakkında merak edilen soruların yanıtını sizlerle paylaşıyoruz. Kırmızı kuşağın anlamı nedir? Geline neden kırmızı kuşak bağlanır? Kırmızı kuşak bağlama nasıl yapılır ve hangi dualar okunur? Öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gelenek ve göreneklerimiz; Toplumumuzun yüzyıllardan beri kuşaktan kuşağa aktardığı kültürlerimizi yansıtan bir unsudur. Geleneklerimiz arasında düğünlerin vazgeçilmezi olan gelinin beline kırmızı kurdele bağlamak da yer alıyor. Kına gecesinden sonra hem aile için hem de gelin için en duygusal anlar yaşadığı zamanlardan biri beline takılan kırmızı kurdele geleneğini daha önce pek çok kez görmüşsünüzdür. Gelinin baba evinden ayrılmadan önce babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline dualarla ya da salavat çekerek taktığı kırmızı kuşağın ne anlama geldiğini aslında kimse bilmiyor. Bazen zevk ve tercihe göre farklı renklerde takılan bu kuşağın asıl olması gereken rengi kırmızıdır.
PEKİ KIRMIZI KUŞAĞIN ANLAMI NEDİR?
Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir. Gelinin babasının kırmızı kurdelayı kızının beline bağlamasının anlamı ise gelinin her şeyinden kocasının sorumlu olduğunu bildirmesidir. Bu tip geleneklerimizin olması kültürümüzün zenginliğini göstermektedir.
EN GÜZEL KIRMIZI KURDELE MODELLERİ
İsmail ÜNAL 2 yıl önce
Eûzü besmele ile bağlanır. Birinci bağlamada Allah mesut etsin denir. İkinci bağlama da, tekrar Eûzü besmele çekilir ve Allah hiçbir zaman ayırmasın denilir. Üçüncü bağlamada tekrar Eûzü besmele çekilir ve artık bu kuşak çözülmez hocaefendi duasını yapar. Gayretkuşağını gelinin babası ya da erkek kardeşi bağlar. Bunun anlamı artık bu kız eşiyle beraber bir ömür boyu huzur saadet ve mutluluk içerisinde yaşayacaktır her zaman için bir sıkıntısı olduğunda derdini eşine açacak ve onunla çözüm bulmaya çalışacaktır.
Efendi 4 yıl önce
Eskiden kızlarımızı gelin ederken Başlık parası ödenirdi . Ve kızlarımızın söz hakkı yoktu .Ve gelininin beline kırmızı kuşağı bağlayan bu güne kadar Namusuna kefilim anlamına gelir. Ve gelinin Hamisiyim ne sorun olursa muhattabı benim Anlamına gelir .Şimden sonra da geline yalnış yaparsa damat ben gelinin arkasındayım anlamı taşır.
Abdülhamid Han 4 yıl önce
Düğünlerde altın yasaklansın ,millet evlenemiyor , ORTAÇAĞIN YOBAZ adeti altın ,dinimizle de geleneğimizde yeri yok evliliği pahalandırmanın . Evliliğin pahalı olduğu yerde zina ucuz olur
Yıldız 4 yıl önce
Önce bi düşündüm ama şöylede düşünebiliriz kimisi ödünç olarak takıyor binevi yardimlaşma bu evet gösteriş olmamalı ama ayriyeten takılanlar yeni evlendikleri için paraya ihtiyaç oluyor yardım geri takan kisilere takmak maksadı ile
Haber 4 yıl önce
Doğru söylemek gerekirse arkadaş rencide edici arkada kim nederse desin o
Numan 4 yıl önce
Her geleneğe doğrudur denemez. Nice rezillikler yapılmakta gelenek adına. Hele düğün gelenekleri. Yok efendim, şakaymış yok gelenekmiş evlenen genç gelinin ve arkadaşlarını önünde rezil rüsvay edilmekte. Bunlaedan birisi de geline takılan bu kırmızı kurdela.
gerek yok 4 yıl önce
Osman bey sizin dediğinizi anlamamış sanırım. Gelenekler toplumu yaşatır demiş ama kendisinin hoşuna gitmeyecek bir örnek verebilirim. Osman Bey mesela maddi durumunuz yok ama evleneceksiniz,çok seviyorsunuz. Kızı istediniz şimdi sıra gelin almaya geldi. Alın size gelenek... "kapı açılmıyor" kızın 10 kardeşi var birine para verdiniz ama buyrun hepsine para vermeden kapı açılmıyor. O zaman kolay gelsin. İlk günden borçlusunuz,tebrik ederim. Maksat gelene yaşatmak olsun.
osman 4 yıl önce
ne rezilliği kurdalenin neyi rezil. sensin rezil haddini bil. gelenekler toplumu yaşatır.