Ege bölgesinde bulunan Cunda adası ülkemizin en önemli adaların başında yer almaktadır. Sessiz sakin bir tatil noktası ya da hafta sonu kaçamak yapmak isteyenlerin uğrak rotası olacak Cunda Adası deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak için gidilecek cennetten bir köşe. Cunda adasında gezilecek yerleri sizler için araştırdık. İşte detaylar:
Cunda adası, Ayvalık ile Cunda adasını birbirine bağlayan Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşıyor. Ege Denizi’nde yer alan eski bir Rum kasabası olan ada yöre halkı tarafından Rumca "kokulu ada" Moshinos adıyla da anılmaktadır. Bugünlerde Kurtuluş Savaşı kahramanı olan Yarbay Ali Çetinkaya anısına Alibey Adası denilmektedir. 1920’lerin başında adadaki Rum nüfus, Giritli Müslümanlar ile mübadele edilmiş. Cunda adası Girit mutfağı, deniz kokulu rengarenk sokaklar, caddelere yayılan kızarmış balık kokuları ve huzur veren taş evleriyle çok güzel dinlenebileceğiniz ve huzur bulabileceğiniz mekanlardan biri.
CUNDA ADASI NEREDE BULUNUYOR?
Cunda Adası, Ege Bölgesi’nde bulunan Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinin yakınlarında yer alıyor. Ayvalık’ın çevresindeki 22 adanın içerisinde, evlerin olduğu, yaşam alanı olarak kullanılan tek ada olan Cunda, aynı zamanda ülkemizin Ege Denizi’nde bulundan en büyük 4. adası konumunda yer alıyor. Cunda adasına gitmek için Edremit Balıkesir Havalimanı tercih edebilirsiniz. Havalimanından kalkan otobüslerle Ayvalık tarafına geçebilir oradan da Cunda adasına geçmek için Ayvalık'tan kalkan feribotları kullanabilirsiniz. İstanbul'dan eğer kendi aracınızla gelecekseniz Ayvalık’a ulaştıktan sonra, yaklaşık 8 kilometre daha gidip boğaz köprüsünü kullanarak Cunda’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
CUNDA ADASINDA GEZİLECEK YERLER
Cunda Adası’nın tarihi sokakları ve taş evleri arasında gezinti yaparken karşınıza çıkacak birbirinden güzel evler ve evlerin önünde bulunan rengarenk çiçekler sizi karşılıyor.
Aşıklar tepesi: Dar sokaklardan geçip ulaşabileceğiniz Aşıklar tepesi Cunda adasının en romantik yerlerinden biri. Aynı zamanda Agios Yannis Kilisesi’nden restore edilerek Sevim ve Necdet Kenti Kitaplığı’na dönüştürülen muhteşem yapıyı gezme fırsatı yakalayabilirsiniz. Gün batımında harika fotoğraflar yakalayabileceğiniz bu tepeye sevdiklerinizle gidebilirsiniz.
Ayışığı Manastırı: 18. yüzyılda kadar dayandığı düşünülen Ayışığı Manastırı, Cunda Adası’nın dik bir yamacında denize karşı muhteşem görüntüsüyle turistlerin ilgisini çekiyor. Eskiden müze olarak kullanılan manastır günümüzde bir kültür evine çevrilmiş.
Patriça Koyu: Keşfedilmemiş bir koy olan Patriça koyu plajı kumluk ve sığ bir yerde tertemiz sularda denize girmek isteyenlerin tercih edeceği yerlerden biridir.
Çataltepe plajı: Denize girmek isteyenlerin en çok tercih ettiği plajlardan bir olan plaj çocuklu ailelerin rahatlıkla gidebileceği yerlerden biridir.
Cunda Mocamp: Kamp yapmak isterseniz çok güzel yerlerden biri olan Cunda kamp üç kuyular caddesinde yer almaktadır. Aynı zamanda denize de girebileceğiniz Mocamp'ta keyifli bir zaman geçirmek isteyen ailelerin en çok tercih ettikleri yerlerden biri.
Basri YAVAŞ 4 yıl önce
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup böylesi paylaşımlar yapanlarin iyi niyetlerinden şüphe duymaya başladım.Zira adadaki rum nüfusun giritli müslümanlarla mübadelede takas edildiği çok çirkin bir yaklaşım şeklidir.Giritli müslüman değil Girit Türkleriyle takas edilmiştir demek doğru olandır.Dinler tercih meselesidir oysa kan hattı değişmez bir olgudur. Unutulmamalı ki giritin fethinden sonra Giriti Türkleştirmek adına ülkemizden gönderilen nüfusun tamamı saf Türktür. Ayrıca moshinos degil moschonisi adanın ilk isimlerindendir nesos ta denir.Ama en yaygın kullanılan ismi de Cunda adasıdır.