Nur Dağları ve Gavur Dağları olarak da bilinen Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü'nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanıyor. Amanos dağları nerede bulunuyor. Amanos hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde...
Amonos dağları Akdeniz bölgesinin doğusunda, Dış Toroslar’ın güneybatıya doğru uzantısı boyunca yer alan sıradağlar olarak bilinir. Kahramanmaraş yakınındaki Ahır dağının güneyinden başlayarak İskenderun Körfezinin doğusundaki Hızır Burnuna kadar uzanır. Amanos Dağları, yaklaşık 1500-2200 m yükseklikte dik yamaçlı sıradağlar halinde uzanırlar. Amanos dağlarının en yüksek noktası Düldül dağıdır. Eski dönemlerde tarihi çağlarda önemli geçitlere sahne olmuştur. Toprakkale-İskenderun demiryolunun geçtiği, Dara olarak da bilinen "Amanos Geçidi" ve İskenderun’un kuzeyindeki "Sakaltutan" bölgenin en önemli geçitleridir. 175 km uzunlukta yer alan sıralı dağlar kıvrımlı-kırıklı yapılı dağların orta bölümündeki alçalan alanda "Suriye kapısı" olarak da bilinen Belen Geçidi yer almaktadır.
Amanos dağları, Kahramanmaraş, Ahır Dağı'nın güneyinden başlayarak Asi Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü Samandağ deltasında son buluyor. Bittiği noktanın karşısında Suriye sınırındaki meşhur Kel Dağı bulunuyor. Sıradağların büyük bir kısmı Hatay'da yer alırken Amik Ovası ile Akdeniz'i birbirinden ayırmaktadır. Amanos Dağlarında akdeniz iklimi yaşanır. Yaz aylarında çoğu yüksek yerler serin geçer.
BİR YORUM YAPIN 0